słone kurki na zimę

słone kurki nigdy nie będą zbędne na stole. W roku grzybowym solone kurki są niezbędnym zbiorem na zimę. Kurki są czystymi grzybami, dlatego w roku zbiorów są zwykle zbierane w dużych ilościach. Kurki są solone, marynowane, suszone i zamrażane. Z solonymi kurkami, oprócz ich bezpośredniego przeznaczenia jako przekąski, można przygotować różnorodne potrawy-ciasta, solanki, sałatki. W każdej formie są dobre. Spróbuj, smacznego!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 33 % 1 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować słone kurki na zimę, weź produkty wymienione na liście - świeże kurki, sól i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posortuj grzyby i dobrze spłucz w kilku wodach lub pod kranem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli do 1 litra wody i gotuj grzyby przez 20 minut od wrzenia. Wrzuć grzyby na sito i spłucz pod zimną bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej warstwę soli na dno dowolnego szerokiego pojemnika, dodaj nasiona kopru lub parasole.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż liście porzeczki, czosnek pokrojony w płatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż warstwę pół gotowanych kurków. Ponownie posyp solą i przyprawami. Możesz dodać posiekany liść chrzanu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Naprzemiennie warstwy grzybów i przypraw z solą, w oparciu o przedstawione proporcje.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj grzyby odpowiednim talerzem i ustaw ucisk. Pozostaw grzyby do następnego dnia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnego dnia są częściowo solone, dają sok, zagęszczają się. W tym momencie musisz spróbować soli - możesz dodać ją z jej brakiem, ale jeśli nagle grzyby zostaną przesolone, po prostu spłucz je zimną wodą i ponownie wymieszaj z przyprawami. Ułóż szczelnie w słoikach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kurki solne są gotowe do zimowania. Przechowuj je w lodówce lub piwnicy. Całkowicie posolą się i zakwaszą za miesiąc. Lekko solone można jeść od razu-są gotowane i gotowe do spożycia, apetyczne, pachnące i bardzo smaczne.

solone kurki są bardzo smaczne, aromatyczne i apetyczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy