skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować słone kurki na zimę, weź produkty wymienione na liście - świeże kurki, sól i przyprawy.
Krok 2:
Posortuj grzyby i dobrze spłucz w kilku wodach lub pod kranem.
Krok 3:
Zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli do 1 litra wody i gotuj grzyby przez 20 minut od wrzenia. Wrzuć grzyby na sito i spłucz pod zimną bieżącą wodą.
Krok 4:
Wlej warstwę soli na dno dowolnego szerokiego pojemnika, dodaj nasiona kopru lub parasole.
Krok 5:
Połóż liście porzeczki, czosnek pokrojony w płatki.
Krok 6:
Ułóż warstwę pół gotowanych kurków. Ponownie posyp solą i przyprawami. Możesz dodać posiekany liść chrzanu.
Krok 7:
Naprzemiennie warstwy grzybów i przypraw z solą, w oparciu o przedstawione proporcje.
Krok 8:
Przykryj grzyby odpowiednim talerzem i ustaw ucisk. Pozostaw grzyby do następnego dnia.
Krok 9:
Następnego dnia są częściowo solone, dają sok, zagęszczają się. W tym momencie musisz spróbować soli - możesz dodać ją z jej brakiem, ale jeśli nagle grzyby zostaną przesolone, po prostu spłucz je zimną wodą i ponownie wymieszaj z przyprawami. Ułóż szczelnie w słoikach.
Krok 10:
Kurki solne są gotowe do zimowania. Przechowuj je w lodówce lub piwnicy. Całkowicie posolą się i zakwaszą za miesiąc. Lekko solone można jeść od razu-są gotowane i gotowe do spożycia, apetyczne, pachnące i bardzo smaczne.
solone kurki są bardzo smaczne, aromatyczne i apetyczne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurki - 13 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g