skład / składniki
metoda gotowania
tradycyjne przepisy kulinarne w Estonii zawsze zawierają różne ryby lub kawior z łososia. W mojej rodzinie kawior z łososia po estońsku jest zawsze ozdobą świątecznego stołu. I takie jedzenie jest przygotowywane elementarnie. Wlej świeżą kawior z łososia gorącą wodą (60-70 stopni), a następnie lekko wymieszaj trzepaczką. Powinny pozostać na nim folie, a ziarna kawioru oddzielą się. Następnie kilkakrotnie napełnij kawior zimną wodą i wrzuć do durszlaka. Umyty kawior miesza się z solą i przenosi do szklanego słoika, szczelnie zamykając pokrywką lub papierem. Wkładamy słoik kawioru do lodówki. Następnego dnia kawior jest solony. Jeśli zamierzasz natychmiast użyć kawioru, weź minimalną ilość soli do gotowania. Ale kiedy przygotowywana jest duża ilość kawioru, sól jest pobierana w maksymalnej ilości. Przed użyciem kawior można w razie potrzeby lekko namoczyć w zimnej wodzie. Kawior z łososia w języku estońskim jest gotowy, podajemy na stole, dodając do niego drobno posiekaną cebulę lub rozprowadzając na kanapkach. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól - 0 kcal/100g
- Kawior czerwony - 245 kcal/100g