skład / składniki
metoda gotowania
dobrze posortuj Grzyby, zostaw tylko silne i Młode.
oczyść gruz,a następnie odetnij nogi.
spłucz wszystko dobrze w kilku wodach
zalać zimną wodą z dodatkiem kwasu cytrynowego i soli.
połóż okrąg i ładunek na wierzchu, aby były dobrze zanurzone w wodzie, w przeciwnym razie poczernieją
więc zostawiamy na 2 dni, zmieniając wodę na nową zimną 2 razy dziennie
jesienią noce są zimne i możesz zostawić wiadro lub pojemnik na balkonie(grzyby są zbierane jesienią)
po 2 dniach dobrze spłucz grzyby i zacznij solić.
na dnie szklanego słoika lub wiadra lub emaliowanej patelni - połóż liście chrzanu, liść laurowy, koperek, ziarna pieprzu, liście porzeczki, wiśnie, czosnek, pokrój na małe kawałki i ułóż grzyby warstwami, posyp solą w ilości-40gr na 1 kg namoczonych grzybów i czosnku z przyprawami.
odłóż ładunek i zostaw wszystko na 5-6 dni.
następnie sprawdź, czy nie są dobrze pokryte solanką, a następnie spraw, aby ładunek był cięższy.
W dawnych czasach-grzyby zgłaszano dalej,aż dotarły na szczyt,ale teraz nie zbiera się tak wielu grzybów i wystarczy jedna porcja.
więc pozostawia się je na 40-45 dni.
jest następnie opuszczany na zimno.
ale jest to możliwe - po 5 dniach solenia układa się je w małych szklanych pojemnikach i sterylizuje , po uprzednim założeniu pieprzu , na wierzch kładzie się koperek i liście chrzanu, przykrywa plastikowymi pokrywkami i wkłada do lodówki.
to jest cały sekret.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Czarne piersi - 9 kcal/100g