solone piersi Czarne

dla miłośników słonych i grzybów przepis na solone czarne grzyby. Chociaż nie jest to łatwy sposób, wynik bardzo ci się spodoba. nadszedł czas, aby dokładnie spróbować grzybów, tych w lodówce o nazwie-grzyby. otwieram wieko-zapach jest taki, jakby jesienny las oddycha przede mną. rozkoszuję się kwaśną śmietaną i dodam cebulę, zaproszę drogie dziewczyny na obiad. będzie pysznie, myślę, że skosztujemy ich smaku, ta sztuka jest bardzo kusząca... W dzieciństwie rodzice stale solili grzyby w dużych beczkach i przechowywali je w piwnicach, tak bardzo je kochaliśmy, a teraz nie ma już takiej obfitości, a grzyby te można znaleźć bardzo rzadko na naszych stołach. Więc przedstawiam ci ten przepis, myślę, że ci się spodoba.
SzuraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 100 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
9 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 2 h

dobrze posortuj Grzyby, zostaw tylko silne i Młode.
oczyść gruz,a następnie odetnij nogi.
spłucz wszystko dobrze w kilku wodach
zalać zimną wodą z dodatkiem kwasu cytrynowego i soli.
połóż okrąg i ładunek na wierzchu, aby były dobrze zanurzone w wodzie, w przeciwnym razie poczernieją
więc zostawiamy na 2 dni, zmieniając wodę na nową zimną 2 razy dziennie
jesienią noce są zimne i możesz zostawić wiadro lub pojemnik na balkonie(grzyby są zbierane jesienią)
po 2 dniach dobrze spłucz grzyby i zacznij solić.
na dnie szklanego słoika lub wiadra lub emaliowanej patelni - połóż liście chrzanu, liść laurowy, koperek, ziarna pieprzu, liście porzeczki, wiśnie, czosnek, pokrój na małe kawałki i ułóż grzyby warstwami, posyp solą w ilości-40gr na 1 kg namoczonych grzybów i czosnku z przyprawami.
odłóż ładunek i zostaw wszystko na 5-6 dni.
następnie sprawdź, czy nie są dobrze pokryte solanką, a następnie spraw, aby ładunek był cięższy.
W dawnych czasach-grzyby zgłaszano dalej,aż dotarły na szczyt,ale teraz nie zbiera się tak wielu grzybów i wystarczy jedna porcja.
więc pozostawia się je na 40-45 dni.
jest następnie opuszczany na zimno.
ale jest to możliwe - po 5 dniach solenia układa się je w małych szklanych pojemnikach i sterylizuje , po uprzednim założeniu pieprzu , na wierzch kładzie się koperek i liście chrzanu, przykrywa plastikowymi pokrywkami i wkłada do lodówki.
to jest cały sekret.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Czarne piersi - 9   kcal/100g

Podobne przepisy