skład / składniki
metoda gotowania
są lekko solone pomidory, ogórki i chciałem spróbować ugotować lekko solony czosnek. Dlaczego nie? Sam wymyśliłem ten przepis, ale oczywiście nie liczę na oryginalność przepisu. Najważniejsze, że okazało się pyszne i wszystkim, którzy próbowali, bardzo się podobało. Możesz więc doświadczyć tego prostego przepisu kulinarnego na solenie czosnku.
więc zaczynajmy!
przygotuj czosnek. Należy go całkowicie obrać, pozostawiając tylko jadalne plasterki. Oczywiście lepiej jest użyć młodego czosnku, ale możesz również użyć czosnku w wieku.
najpierw zajmiemy się przygotowaniem solanki. Solanka do mojego lekko solonego czosnku będzie składać się z 80 gramów soli kuchennej rozcieńczonej w jednym litrze bardzo ciepłej wody, Wziąłem prawie wrzącą wodę. Wymieszaj, aby sól się rozpuściła i usuń solankę na bok.
następnie bierzemy szklany słoik, miałem 3 litry, wkładamy zielone, wstępnie umyte liście estragonu, czarnej porzeczki, mięty, wiśni, a także koperek i liście lub korzeń chrzanu.
na powstałej poduszce zieleni kładziemy przygotowane obrane ząbki czosnku i zalewamy wszystko solanką. Powinno być tyle płynu, aby czosnek był w nim całkowicie zanurzony.
zamykamy słoik szmatką i pozostawiamy w tym stanie na 3-6 dni. Nie trzeba wkładać słoika do lodówki, optymalna temperatura dojrzewania wynosi 15-22 C.
wszystko! Za kilka dni możesz cieszyć się wspaniałą przekąską!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Estragon - 25 kcal/100g
- Tarchun - 40 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g
- Solanka - 1 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g