solenie łososia małosolnego
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą, umieszczamy na tacy, w której solimy.
2. Posyp rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posyp równomiernie solą i cukrem.
3. Posiekaj liść laurowy rękami na mniejsze kawałki, rozłóż łososia na powierzchni, a następnie rozłóż goździki.
4. Przykryj tacę pokrywką i wyślij do lodówki na 24 godziny.
w tym czasie łosoś stanie się lekko solony.
przed podaniem pokrój rybę na cienkie kawałki i pięknie podawaj na talerzu.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g