solenie łososia małosolnego

czerwona ryba domowej roboty-nie ma nic smaczniejszego! Łosoś lekko solony w domu okazuje się nie gorszy niż łosoś sklepowy, jedyną różnicą jest brak konserwantów. Przygotowanie zajmie tylko kilka składników i trochę czasu, a gotowy wynik jest imponujący!
enlikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 18 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
186 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 20 min

1. Filet z łososia myjemy pod bieżącą wodą, umieszczamy na tacy, w której solimy.

2. Posyp rybę świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, posyp równomiernie solą i cukrem.

3. Posiekaj liść laurowy rękami na mniejsze kawałki, rozłóż łososia na powierzchni, a następnie rozłóż goździki.

4. Przykryj tacę pokrywką i wyślij do lodówki na 24 godziny.

w tym czasie łosoś stanie się lekko solony.

przed podaniem pokrój rybę na cienkie kawałki i pięknie podawaj na talerzu.

Poczęstuj się zdrowo!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy