pikle z ostrą papryką i czosnkiem na zimę

Billet bomba bez octu i sterylizacji! Pyszne pikle na zimę bez dodatku konserwantów, które z pewnością zachwycą swoim wyglądem i smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
8 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy przyprawy i zioła niezbędne do przygotowania pikli. Przycinamy ogony, a następnie dokładnie myjemy ogórki, które wcześniej moczyliśmy przez sześć godzin w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozłóż gałązki z liśćmi porzeczki na dnie patelni, dodaj suchy koperek, liść chrzanu, główkę czosnku, połowę posiekanej ostrej czerwonej papryki, pęczek świeżego koperku i rozłóż ogórki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Niezbyt drobno posiekaj połowę ostrej czerwonej papryki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj ogórki warstwą liści porzeczki, chrzanu, dodaj koperek i czosnek z ostrą czerwoną papryką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zalej ogórki przegotowaną zimną wodą, około pięciu litrów i dodaj sól do solenia, w ilości pięćdziesięciu gramów soli na jeden litr wody, przykryj gazą, talerzem i dociśnij ciężarem, pozostaw na trzy dni na naturalny proces fermentacji i produkcję kwasu mlekowego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po trzech dniach rozprowadzamy ogórki z patelni, filtrujemy solankę przez durszlak do mniejszej patelni i usuwamy wszystkie zużyte warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść patelnię z marynatą na kuchence, zagotuj i spłucz każdy ogórek zimną wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj trochę ostrej czerwonej papryki, kilka ząbków czosnku i ułóż w słoikach, dodaj czarny pieprz, liść laurowy i kilka parasoli koperkowych.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zalej wrzącą wodą przez dwie minuty liście porzeczki, dębu, czeremchy, chrzanu, które nadadzą ogórkom wyjątkowy smak.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozprowadzamy ogórki dość mocno do każdego słoika, dodając wiązkę suszonego koperku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Bardzo ostrożnie wlej gotowaną solankę do słoików, a następnie przykryj słoiki pokrywką i odstaw na dziesięć minut do ostygnięcia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Spuść solankę ze schłodzonych słoików na patelnię i zagotuj na dużym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Bardzo ostrożnie napełnij słoiki z ogórkami gotowaną solanką, Zamknij szczelnie pokrywkami i obracając słoiki, sprawdź je pod kątem szczelności, a następnie zamknij kocem i pozostaw w tej formie na jeden dzień.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych pikli według naszych przepisów! Smacznego!

pyszne pikle na zimę bez sterylizacji i dodatku konserwantów.
smak podobny do beczki jest idealny do marynat, sałatek, pizzy i innych potraw! A także jako samodzielna przekąska-po prostu super!
hostessy, ugotuj pyszne chrupiące ogórki! Udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy