skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy przyprawy i zioła niezbędne do przygotowania pikli. Przycinamy ogony, a następnie dokładnie myjemy ogórki, które wcześniej moczyliśmy przez sześć godzin w wodzie.
Krok 2:
Rozłóż gałązki z liśćmi porzeczki na dnie patelni, dodaj suchy koperek, liść chrzanu, główkę czosnku, połowę posiekanej ostrej czerwonej papryki, pęczek świeżego koperku i rozłóż ogórki.
Krok 3:
Niezbyt drobno posiekaj połowę ostrej czerwonej papryki.
Krok 4:
Przykryj ogórki warstwą liści porzeczki, chrzanu, dodaj koperek i czosnek z ostrą czerwoną papryką.
Krok 5:
Zalej ogórki przegotowaną zimną wodą, około pięciu litrów i dodaj sól do solenia, w ilości pięćdziesięciu gramów soli na jeden litr wody, przykryj gazą, talerzem i dociśnij ciężarem, pozostaw na trzy dni na naturalny proces fermentacji i produkcję kwasu mlekowego.
Krok 6:
Po trzech dniach rozprowadzamy ogórki z patelni, filtrujemy solankę przez durszlak do mniejszej patelni i usuwamy wszystkie zużyte warzywa.
Krok 7:
Umieść patelnię z marynatą na kuchence, zagotuj i spłucz każdy ogórek zimną wodą.
Krok 8:
Posiekaj trochę ostrej czerwonej papryki, kilka ząbków czosnku i ułóż w słoikach, dodaj czarny pieprz, liść laurowy i kilka parasoli koperkowych.
Krok 9:
Zalej wrzącą wodą przez dwie minuty liście porzeczki, dębu, czeremchy, chrzanu, które nadadzą ogórkom wyjątkowy smak.
Krok 10:
Rozprowadzamy ogórki dość mocno do każdego słoika, dodając wiązkę suszonego koperku.
Krok 11:
Bardzo ostrożnie wlej gotowaną solankę do słoików, a następnie przykryj słoiki pokrywką i odstaw na dziesięć minut do ostygnięcia.
Krok 12:
Spuść solankę ze schłodzonych słoików na patelnię i zagotuj na dużym ogniu.
Krok 13:
Bardzo ostrożnie napełnij słoiki z ogórkami gotowaną solanką, Zamknij szczelnie pokrywkami i obracając słoiki, sprawdź je pod kątem szczelności, a następnie zamknij kocem i pozostaw w tej formie na jeden dzień.
Krok 14:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych pikli według naszych przepisów! Smacznego!
pyszne pikle na zimę bez sterylizacji i dodatku konserwantów.
smak podobny do beczki jest idealny do marynat, sałatek, pizzy i innych potraw! A także jako samodzielna przekąska-po prostu super!
hostessy, ugotuj pyszne chrupiące ogórki! Udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g