pikle na zimę są chrupiące i smaczne

chrupiące ogórki na zimę dla całej rodziny! Smaczne i zdrowe! Podawać z gorącymi ziemniakami!
NatalieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
30 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

bierzemy ogórki,myjemy,odcinamy ogony.
moczyć w zimnej wodzie przez 5-6 godzin.

następnie sterylizujemy litrowe słoiki, kładziemy ząbki czosnku na dnie po 5 sztuk, czarny groszek i ziele angielskie po 5 sztuk każdego, a także koperek po 2 parasole i trzy razy zalewamy marynatą:

1 raz-napełnij, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
odcedź i ponownie zagotuj.

2 razy-natychmiast wlej.
gotuj, dodając sól - 1 łyżkę stołową bez góry, cukier - 1,5 łyżki stołowej.
dane dotyczą jednego litra wody!!!

3 razy-wlej już cukier i sól, dodaj łyżeczkę esencji octu do każdego słoika i zwiń.
owiń słoiki kocem na noc.

Przechowywać w chłodnym miejscu.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy