pikle na zimę są chrupiące i smaczne
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
bierzemy ogórki,myjemy,odcinamy ogony.
moczyć w zimnej wodzie przez 5-6 godzin.
następnie sterylizujemy litrowe słoiki, kładziemy ząbki czosnku na dnie po 5 sztuk, czarny groszek i ziele angielskie po 5 sztuk każdego, a także koperek po 2 parasole i trzy razy zalewamy marynatą:
1 raz-napełnij, przykryj pokrywkami i pozostaw na 15 minut.
odcedź i ponownie zagotuj.
2 razy-natychmiast wlej.
gotuj, dodając sól - 1 łyżkę stołową bez góry, cukier - 1,5 łyżki stołowej.
dane dotyczą jednego litra wody!!!
3 razy-wlej już cukier i sól, dodaj łyżeczkę esencji octu do każdego słoika i zwiń.
owiń słoiki kocem na noc.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g