skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj wobla pod bieżącą wodą.
2. Wlej sól na dno pojemnika, aby dno było pokryte. 
3. Szczelnie układamy rybę w jednej warstwie, obficie posypujemy solą, układamy drugą warstwę, więc szczelnie układamy całą woblę, posypując warstwy solą. 
4. Pokrywamy pojemnik pokrywką o mniejszej średnicy, ustawiamy ładunek, pozostawiamy sól na 3 dni, jeśli ryba jest duża - 4 dni.
5. Po upływie określonego czasu kładziemy rybę w misce, myjemy w czystej wodzie, następnie spuszczamy wodę, wlewamy czystą, pozostawiamy woblę do namoczenia na 2 godziny.
6. Następnie naciągamy rybę na drut przez oczy, zawieszamy w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub na zewnątrz, ale w cieniu.& nbsp; nie susz ryb w bezpośrednim świetle słonecznym!
7. Przykryj wobla gazą, aby chronić go przed muchami i innymi owadami, pozostaw do wyschnięcia na 2-3 dni.
smaczna ryba dla Ciebie, niech wszystko pójdzie świetnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sól jodowana - 0 kcal/100g
- Wobla suszona - 235 kcal/100g