słona wobla do piwa

Naucz się suszyć ryby! Traktuj rodzinę i przyjaciół! Słona wobla zachwyci miłośników piany. Solenie ryby w domu jest dość proste, ale należy pamiętać, że do solenia w żadnym wypadku nie należy brać metalowych pojemników, należy wziąć plastikową miskę lub emaliowaną. Większe okazy są układane na dole.
♥PiaiviAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 31 g
tłuszcze 11 % 4 g
węglowodany 0 % 0 g
157 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 6 D 3 h 30 min

1. Dokładnie umyj wobla pod bieżącą wodą.

2. Wlej sól na dno pojemnika, aby dno było pokryte. 

3. Szczelnie układamy rybę w jednej warstwie, obficie posypujemy solą, układamy drugą warstwę, więc szczelnie układamy całą woblę, posypując warstwy solą. 

4. Pokrywamy pojemnik pokrywką o mniejszej średnicy, ustawiamy ładunek, pozostawiamy sól na 3 dni, jeśli ryba jest duża - 4 dni.

5. Po upływie określonego czasu kładziemy rybę w misce, myjemy w czystej wodzie, następnie spuszczamy wodę, wlewamy czystą, pozostawiamy woblę do namoczenia na 2 godziny.

6. Następnie naciągamy rybę na drut przez oczy, zawieszamy w dobrze wentylowanym pomieszczeniu lub na zewnątrz, ale w cieniu.& nbsp; nie susz ryb w bezpośrednim świetle słonecznym!

7. Przykryj wobla gazą, aby chronić go przed muchami i innymi owadami, pozostaw do wyschnięcia na 2-3 dni.

smaczna ryba dla Ciebie, niech wszystko pójdzie świetnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól jodowana - 0   kcal/100g
  • Wobla suszona - 235   kcal/100g

Podobne przepisy