solenie grzybów na sucho

solone grzyby są dobrą pomocą na zimę! Gotuj! Metoda solenia, którą teraz podzielę, jest bardzo praktyczna. Grzyby w tym procesie nie ciemnieją i nie tracą apetycznego wyglądu. Dzisiaj posolim grzyby, zapraszam do przyłączenia się - wspólne gotowanie jest przyjemniejsze)
♥Solii♥+Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 33 D 4 h

myjemy, sortujemy grzyby z resztek leśnych, aż będą idealnie czyste.

przygotowane grzyby wkładamy do wiadra, napełniamy zimną wodą, przykrywamy pokrywką (o mniejszej średnicy) i ustawiamy ucisk (wlałem wodę do trzylitrowego słoika i zainstalowałem - doskonałe urządzenie).

usuwamy wiadro grzybów w chłodnym miejscu na trzy dni, nie zapomnij zmienić wody na czystą 2-3 razy dziennie. W ten sposób usuwamy grzyby z goryczy.

dobrze namoczone grzyby wyjmujemy z wiadra, obieramy i sortujemy.

obierz czosnek i korzeń chrzanu. Zostawiamy goździki w całości i kroimy korzeń chrzanu na kawałki.

posyp grzyby solą i włóż do przygotowanych czystych, suchych słoików (posyp solą każdy grzyb osobno!). Warstwy grzybów przesuwamy ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu i ziarnami pieprzu, a także liśćmi wiśni.

gdy słoiki są wypełnione do góry, posyp powierzchnię solą i zamknij nylonowymi pokrywkami.

wyjmujemy słoiki do lodówki. Po 30 dniach grzyby można jeść.

takie puste miejsca są przechowywane tylko w lodówce!

przytulna zima dla Ciebie i pyszne preparaty)

P. S. A przed podaniem takie grzyby są zwykle doprawiane olejem roślinnym i cebulą pokrojoną w cienkie półpierścienie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Marynowane grzyby - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g

Podobne przepisy