skład / składniki
metoda gotowania
myjemy, sortujemy grzyby z resztek leśnych, aż będą idealnie czyste.
przygotowane grzyby wkładamy do wiadra, napełniamy zimną wodą, przykrywamy pokrywką (o mniejszej średnicy) i ustawiamy ucisk (wlałem wodę do trzylitrowego słoika i zainstalowałem - doskonałe urządzenie).
usuwamy wiadro grzybów w chłodnym miejscu na trzy dni, nie zapomnij zmienić wody na czystą 2-3 razy dziennie. W ten sposób usuwamy grzyby z goryczy.
dobrze namoczone grzyby wyjmujemy z wiadra, obieramy i sortujemy.
obierz czosnek i korzeń chrzanu. Zostawiamy goździki w całości i kroimy korzeń chrzanu na kawałki.
posyp grzyby solą i włóż do przygotowanych czystych, suchych słoików (posyp solą każdy grzyb osobno!). Warstwy grzybów przesuwamy ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu i ziarnami pieprzu, a także liśćmi wiśni.
gdy słoiki są wypełnione do góry, posyp powierzchnię solą i zamknij nylonowymi pokrywkami.
wyjmujemy słoiki do lodówki. Po 30 dniach grzyby można jeść.
takie puste miejsca są przechowywane tylko w lodówce!
przytulna zima dla Ciebie i pyszne preparaty)
P. S. A przed podaniem takie grzyby są zwykle doprawiane olejem roślinnym i cebulą pokrojoną w cienkie półpierścienie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Marynowane grzyby - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g