solimy czerwone oko

solenie czerwonych oczu-okaże się bardzo smaczne! Gotowanie jest proste! Uwielbiam ryby i owoce morza i cały czas staram się zrobić z nich coś nowego. Kiedyś mój kolega poczęstował mnie pyszną soloną rybą-czerwonooką. Ryba okazała się tłusta jak makrela, z czerwonym i gęstym, ale jednocześnie delikatnym mięsem. Jeśli przecinasz czerwone oko, widać, że tuż pod skórą ma warstwę białego tłuszczu-jest bogaty w najzdrowsze kwasy tłuszczowe omega-3.
zliuka17Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 10 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 14 % 2 g
68 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 3 D 20 min

solone czerwone oko jest niezwykle proste. Najpierw musisz przygotować rybę. W razie potrzeby rozmrozić: proces rozmrażania powinien być naturalny, ponieważ smak ryb pogarsza się po rozmrożeniu w wodzie lub kuchence mikrofalowej. Następnie oczyść, wypatrosz, pokrój na duże porcje.

przejdźmy więc bezpośrednio do solenia czerwonych oczu:

1. Zmiel liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki i ziele angielskie w moździerzu.
2. Wlej przyprawy do małej filiżanki, dodaj cukier i sól, wymieszaj.
3. Połóż rybę plecami do dołu w odpowiednim pojemniku.
4. Wlej mieszaninę soli, cukru i przypraw zimną wodą, dobrze wymieszaj.
5. Teraz musisz zalać rybę tą solanką, położyć mały ciężar na wierzchu, aby ryba nie była zbyt mocno dociśnięta-tylko lekko.
6. Włóż rybę do lodówki na trzy dni.

gotowa ryba byłaby świetną przekąską do piwa. Podawaj w dużych ilościach!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Czerwonooka - 125   kcal/100g

Podobne przepisy