skład / składniki
metoda gotowania
solone czerwone oko jest niezwykle proste. Najpierw musisz przygotować rybę. W razie potrzeby rozmrozić: proces rozmrażania powinien być naturalny, ponieważ smak ryb pogarsza się po rozmrożeniu w wodzie lub kuchence mikrofalowej. Następnie oczyść, wypatrosz, pokrój na duże porcje.
przejdźmy więc bezpośrednio do solenia czerwonych oczu:
1. Zmiel liść laurowy, ziarna pieprzu, goździki i ziele angielskie w moździerzu.
2. Wlej przyprawy do małej filiżanki, dodaj cukier i sól, wymieszaj.
3. Połóż rybę plecami do dołu w odpowiednim pojemniku.
4. Wlej mieszaninę soli, cukru i przypraw zimną wodą, dobrze wymieszaj.
5. Teraz musisz zalać rybę tą solanką, położyć mały ciężar na wierzchu, aby ryba nie była zbyt mocno dociśnięta-tylko lekko.
6. Włóż rybę do lodówki na trzy dni.
gotowa ryba byłaby świetną przekąską do piwa. Podawaj w dużych ilościach!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Czerwonooka - 125 kcal/100g