jak pysznie posolić śledzie w domu

Chcesz posolić śledzie w domu, żeby było Bosko? To proste! Dzielę się moim ulubionym sposobem solenia śledzia w domu. Okazuje się, że jest jeszcze smaczniejszy niż wersja sklepowa, a to, co jest zdrowsze, jest ponad wszelką wątpliwość ;)
ZUFAAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 63 % 5 g
tłuszcze 38 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
53 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 3 h

1. Jeśli masz świeżo mrożoną rybę, musisz ją najpierw rozmrozić.

2. W międzyczasie, gdy śledź się rozmraża, przygotuj solankę.

3. W rondlu wymieszaj sól i przyprawy z wodą, zagotuj i pozwól solance ostygnąć.

4. Umieść rybę w pojemniku odpowiednim dla śledzia i napełnij solanką. Solanka powinna całkowicie pokryć rybę do góry.

5. Usuń śledzie do soli w chłodnym miejscu przez 2,5-3 dni. Po pierwszym dniu solenia możesz ustawić ucisk na rybę.

po określonym czasie śledź jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy