jak pysznie posolić śledzie w domu
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
1. Jeśli masz świeżo mrożoną rybę, musisz ją najpierw rozmrozić.
2. W międzyczasie, gdy śledź się rozmraża, przygotuj solankę.
3. W rondlu wymieszaj sól i przyprawy z wodą, zagotuj i pozwól solance ostygnąć.
4. Umieść rybę w pojemniku odpowiednim dla śledzia i napełnij solanką. Solanka powinna całkowicie pokryć rybę do góry.
5. Usuń śledzie do soli w chłodnym miejscu przez 2,5-3 dni. Po pierwszym dniu solenia możesz ustawić ucisk na rybę.
po określonym czasie śledź jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g