solone boczniaki

niezwykle smaczne, zwłaszcza z gorącymi ziemniakami! Solone boczniaki są nieco podobne do grzybów. Na pewno docenisz je wysoko, bo to świetna przekąska (ale komu mówię)))
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 50 % 1 g
12 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min
solone boczniaki gorący sposób
w boczniakach odetnij korzenie, oddziel czapki od nóg. Jeśli czapki są duże, pokrój je na pół. Spłucz pod bieżącą wodą.
w rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj cukier, sól, pieprz, Lavrushka. Dodaj boczniaki i gotuj przez 10 minut, okresowo usuwając pianę. Następnie wyłącz ogień.
przygotowujemy słoiki i przenosimy do nich boczniaki. Następnie wlej gorącą solankę (ugotowano w niej grzyby) i dodaj czosnek. Zamykamy słoiki szczelnie pokrywkami i usuwamy w zimne miejsce.
solone boczniaki można podawać w ciągu jednego dnia. Aby były jeszcze smaczniejsze, musisz pokroić cebulę w pół-pierścienie, wymieszać ją z olejem roślinnym z sokiem z cytryny i dodać do grzybów.
solone boczniaki zimny sposób
na 2 kilogramy boczniaków musisz wziąć 200 g soli. Z przypraw to samo: liść laurowy, ziarna pieprzu, możesz dodać goździki.
połóż warstwę soli na dnie patelni, warstwę boczniaków na wierzchu. Znowu warstwa soli, ale tym razem z przyprawami, warstwa boczniaków i tak dalej do końca. Górna warstwa powinna być solą. Przykryj ręcznikiem i ustaw ucisk. Więc boczniaki powinny stać do sześciu dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Boczniaki marynowane - 23   kcal/100g
  • Boczniaki świeże - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy