solone boczniaki
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
solone boczniaki gorący sposób
w boczniakach odetnij korzenie, oddziel czapki od nóg. Jeśli czapki są duże, pokrój je na pół. Spłucz pod bieżącą wodą.
w rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj cukier, sól, pieprz, Lavrushka. Dodaj boczniaki i gotuj przez 10 minut, okresowo usuwając pianę. Następnie wyłącz ogień.
przygotowujemy słoiki i przenosimy do nich boczniaki. Następnie wlej gorącą solankę (ugotowano w niej grzyby) i dodaj czosnek. Zamykamy słoiki szczelnie pokrywkami i usuwamy w zimne miejsce.
solone boczniaki można podawać w ciągu jednego dnia. Aby były jeszcze smaczniejsze, musisz pokroić cebulę w pół-pierścienie, wymieszać ją z olejem roślinnym z sokiem z cytryny i dodać do grzybów.
solone boczniaki zimny sposób
na 2 kilogramy boczniaków musisz wziąć 200 g soli. Z przypraw to samo: liść laurowy, ziarna pieprzu, możesz dodać goździki.
połóż warstwę soli na dnie patelni, warstwę boczniaków na wierzchu. Znowu warstwa soli, ale tym razem z przyprawami, warstwa boczniaków i tak dalej do końca. Górna warstwa powinna być solą. Przykryj ręcznikiem i ustaw ucisk. Więc boczniaki powinny stać do sześciu dni.
w boczniakach odetnij korzenie, oddziel czapki od nóg. Jeśli czapki są duże, pokrój je na pół. Spłucz pod bieżącą wodą.
w rondlu zagotuj 2 litry wody, dodaj cukier, sól, pieprz, Lavrushka. Dodaj boczniaki i gotuj przez 10 minut, okresowo usuwając pianę. Następnie wyłącz ogień.
przygotowujemy słoiki i przenosimy do nich boczniaki. Następnie wlej gorącą solankę (ugotowano w niej grzyby) i dodaj czosnek. Zamykamy słoiki szczelnie pokrywkami i usuwamy w zimne miejsce.
solone boczniaki można podawać w ciągu jednego dnia. Aby były jeszcze smaczniejsze, musisz pokroić cebulę w pół-pierścienie, wymieszać ją z olejem roślinnym z sokiem z cytryny i dodać do grzybów.
solone boczniaki zimny sposób
na 2 kilogramy boczniaków musisz wziąć 200 g soli. Z przypraw to samo: liść laurowy, ziarna pieprzu, możesz dodać goździki.
połóż warstwę soli na dnie patelni, warstwę boczniaków na wierzchu. Znowu warstwa soli, ale tym razem z przyprawami, warstwa boczniaków i tak dalej do końca. Górna warstwa powinna być solą. Przykryj ręcznikiem i ustaw ucisk. Więc boczniaki powinny stać do sześciu dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Boczniaki marynowane - 23 kcal/100g
- Boczniaki świeże - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g