solenie łososia kawiorowego w domu

Ten prosty przepis pomoże zachować świeżość kawioru przez długi czas!
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 11 g
tłuszcze 55 % 21 g
węglowodany 16 % 6 g
244 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

co zrobić, jeśli jednemu z uzdrowiskowych targowisk zdarzyło się przy okazji kupić trochę świeżej czerwonej ikonki w jastykach? Oczywiście można go szybko posolić i bardzo szybko zjeść. Ale możesz go zachować przez stosunkowo długi czas. Istnieje wiele sposobów solenia czerwonego kawioru. A oto jeden z nich jest dość prosty i udany, którego starożytny przepis kulinarny przeczytałem kiedyś w dzienniku rybackim i sprawdziłem w praktyce. Może komuś się przyda, więc mówię po kolei. Oczyściłem kawior z jastrzębi i folii, a następnie przygotowałem roztwór soli, stopniowo rozpuszczając kamienną sól kuchenną w przegotowanej wodzie. Sprawdzałem gotowość solanki w stary, sprawdzony sposób: zanurzyłem w niej obrane ziemniaki i wstrzyknąłem sól, aż się wypłynęła. W tej solance zanurzył kawior tak, aby całkowicie przykrył kawior i trwał około trzech godzin. Następnie przygotowałem kolejną porcję solanki, położyłem kawior na gazie i spłukałem mocnym roztworem soli. Następnie przeniosłem kawior do półlitrowego słoika i zalałem kawior na samą górę słoika gorącym rafinowanym olejem słonecznikowym, a następnie zwinięto pokrywkami. Możesz użyć nowoczesnych słoików z szczelnie zakręcaną pokrywką wielokrotnego użytku. Jednak każda gospodyni ma swoją sprawdzoną metodę konserwacji, tutaj nie dam rady. Oto czerwony kawior długotrwałego przechowywania w domu i gotowy. Słoik kawioru na święta najlepiej przechowywać w lodówce. Chociaż bardzo trudno uwierzyć, że tak wspaniałe jedzenie będzie czekać na wakacje i nie zostanie zjedzone znacznie wcześniej. Bardzo ważne jest, aby pamiętać, że do solenia kawioru nie można używać ani jodowanej, ani dodatkowej soli, tylko starego dobrego kamienia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy