solenie łososia

solony łosoś to świetna przekąska i składnik sałatek!
EvgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 71 % 20 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 7 % 2 g
136 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.

aby przygotować solonego łososia zgodnie z tym przepisem kulinarnym, potrzebujemy 1 kilograma ryby, jeśli na rynku nie ma łososia, możesz go zastąpić różowym łososiem lub pstrągiem. Jeśli wybierzesz między pstrągiem a łososiem, lepiej wziąć drugi, ponieważ łosoś jest grubszy i odpowiednio będzie smaczniejszy. Ponadto do solenia można użyć dowolnej części łososia. Mrożone ryby najlepiej rozmrażać w lodówce. Następnie myjemy rybę i rozkładamy wzdłuż grzbietu. Okazuje się, że dwie równe części, po czym usuwamy kości i grzbiet. Otrzymujemy filet z łososia. Dobrze wymieszaj cukier lub miód i zwiń rybę z jednej strony, a następnie wlej resztę mieszanki soli na czystą szmatkę i połóż na niej rybę soloną stroną do góry. W tej tkaninie ciasno owijamy rybę, wkładamy do miski i wkładamy do lodówki na kilka dni. Ryba będzie gotowa za co najmniej 2 dni, ale im dłużej wytrzyma w lodówce, tym smaczniej się okaże. Codziennie 2 razy dziennie musisz odwrócić rybę. Oprócz soli i cukru można dodać kolendrę, bazylię i czarny pieprz. Ryby można podawać jako osobny posiłek, ale także jako dodatek do różnych potraw. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Gotowany łosoś - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy