skład / składniki
gotowanie krok po kroku
aby przygotować solonego łososia zgodnie z tym przepisem kulinarnym, potrzebujemy 1 kilograma ryby, jeśli na rynku nie ma łososia, możesz go zastąpić różowym łososiem lub pstrągiem. Jeśli wybierzesz między pstrągiem a łososiem, lepiej wziąć drugi, ponieważ łosoś jest grubszy i odpowiednio będzie smaczniejszy. Ponadto do solenia można użyć dowolnej części łososia. Mrożone ryby najlepiej rozmrażać w lodówce. Następnie myjemy rybę i rozkładamy wzdłuż grzbietu. Okazuje się, że dwie równe części, po czym usuwamy kości i grzbiet. Otrzymujemy filet z łososia. Dobrze wymieszaj cukier lub miód i zwiń rybę z jednej strony, a następnie wlej resztę mieszanki soli na czystą szmatkę i połóż na niej rybę soloną stroną do góry. W tej tkaninie ciasno owijamy rybę, wkładamy do miski i wkładamy do lodówki na kilka dni. Ryba będzie gotowa za co najmniej 2 dni, ale im dłużej wytrzyma w lodówce, tym smaczniej się okaże. Codziennie 2 razy dziennie musisz odwrócić rybę. Oprócz soli i cukru można dodać kolendrę, bazylię i czarny pieprz. Ryby można podawać jako osobny posiłek, ale także jako dodatek do różnych potraw. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Gotowany łosoś - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g