pomidory solone na sucho

pożywne danie cudownie podkreśli świąteczny nastrój!
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
25 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

przedstawiam starożytny przepis kulinarny na preparaty na zimę. Przepis został znaleziony w XIX-wiecznej książce kucharskiej. Pomidory solone suchym soleniem podawano do stołu u ostatniego rosyjskiego cesarza, a wielu zagranicznych gości zauważyło, że jest to bardzo doskonałe jedzenie.
bardzo ważne jest, aby pomidory można było posolić w kilku krokach. W ogrodzie pomidory dojrzewają, a my je wszystkie dodajemy i dodajemy.
solone w beczce. Przygotowujemy pierwszą partię pomidorów, myjemy i przekłuwamy 3 razy w miejscu, w którym przymocowana jest łodyga. Posyp dno beczki warstwą soli, ułóż pomidory łodygami do góry i ponownie posyp solą. Po ułożeniu trzech warstw kładziemy warstwę ząbków czosnku i chrzanu. Ponownie kładziemy trzy stojące pomidory, posypując je solą. Robimy to przed napełnieniem beczki. Gdy pojemnik jest pełny, przykryj pomidory serwetką (najlepiej płótnem), na której kładziemy niezbyt ciężki ucisk (konieczne jest, aby pomidory wydzielały sok, ale nie pękały pod ciężarem ucisku).
beczka pomidorów jest najlepiej przechowywana w piwnicy. Pomidory są ostre, gdy pękają, wydaje się, że pojawia się w nich szron. Spróbuj, nie pożałujesz, zwłaszcza jeśli latem nie ma gdzie położyć pomidorów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy