lekko solone chrupiące ogórki instant

zielone, chrupiące i bardzo aromatyczne ogórki. Lekko solone ogórki są tradycyjnym daniem nie tylko kuchni rosyjskiej, ale także wielu innych kuchni świata, które również wykorzystują metodę krótkotrwałego solenia.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
12 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty potrzebne do niskosolnych chrupiących ogórków instant. Ilość jest wskazana na podstawie jednego trzylitrowego słoika. Głównymi składnikami są ogórki, czosnek, woda i sól. Cała reszta to kwestia gustu. Używam standardowego zestawu przypraw: liści chrzanu, porzeczek i wiśni, kopru i pietruszki, kilku groszków ziela angielskiego. Dla tych, którzy lubią pikantne, możesz dodać kolejną ostrą paprykę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki są bardzo dokładnie myte. Przed gotowaniem możesz nawet namoczyć ogórki przez 2 godziny w zimnej wodzie. To przywróci im elastyczność, nasyci ogórki wilgocią. Rezultatem będą twarde i chrupiące lekko solone ogórki. Odetnij ogony. Zagotuj wodę do solanki. Rozpuścić we wrzącej wodzie 3 łyżki bez szkiełka soli. Tym razem postanowiłem dodać trochę cukru i ziele angielskie. Pozostaw solankę do ostygnięcia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mój trzylitrowy słoik z sodą. Na dnie słoika składamy połowę umytych liści porzeczki i wiśni, pół liścia chrzanu, kopru i pietruszki, posiekany czosnek. Lepiej jest używać parasoli koperkowych, ale ja ich nie miałem. Jeśli nie masz liści porzeczki i wiśni, możesz dodać liść laurowy do smaku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie włóż ogórki do słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I drugą połowę zieleni i liści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napełnij gorącą solanką. Solanka nie powinna być zbyt gorąca, spróbuj palcem. Jeśli palec nie pali się mocno, solanka ma pożądaną temperaturę. W przeciwnym razie nasze ogórki ugotują się i żółkną. Przykryj pokrywką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy całkowicie ostygną, możesz jeść. Ale aby lekko solone ogórki stały się chrupiące, należy je włożyć do lodówki na noc.

nie gotuj od razu wielu lekko solonych ogórków "na teraz" — nie będą przechowywane przez długi czas. Proces przygotowania nie trwa długo, więc można go powtarzać dość często.

do solenia używaj tylko grubej soli kamiennej, bez jodu, nie ekstra, w przeciwnym razie zdobądź miękkie ogórki i nie usłysz pożądanego chrupnięcia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście wiśni - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy