skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty potrzebne do niskosolnych chrupiących ogórków instant. Ilość jest wskazana na podstawie jednego trzylitrowego słoika. Głównymi składnikami są ogórki, czosnek, woda i sól. Cała reszta to kwestia gustu. Używam standardowego zestawu przypraw: liści chrzanu, porzeczek i wiśni, kopru i pietruszki, kilku groszków ziela angielskiego. Dla tych, którzy lubią pikantne, możesz dodać kolejną ostrą paprykę.
Krok 2:
Ogórki są bardzo dokładnie myte. Przed gotowaniem możesz nawet namoczyć ogórki przez 2 godziny w zimnej wodzie. To przywróci im elastyczność, nasyci ogórki wilgocią. Rezultatem będą twarde i chrupiące lekko solone ogórki. Odetnij ogony. Zagotuj wodę do solanki. Rozpuścić we wrzącej wodzie 3 łyżki bez szkiełka soli. Tym razem postanowiłem dodać trochę cukru i ziele angielskie. Pozostaw solankę do ostygnięcia.
Krok 3:
Mój trzylitrowy słoik z sodą. Na dnie słoika składamy połowę umytych liści porzeczki i wiśni, pół liścia chrzanu, kopru i pietruszki, posiekany czosnek. Lepiej jest używać parasoli koperkowych, ale ja ich nie miałem. Jeśli nie masz liści porzeczki i wiśni, możesz dodać liść laurowy do smaku.
Krok 4:
Następnie włóż ogórki do słoika.
Krok 5:
I drugą połowę zieleni i liści.
Krok 6:
Napełnij gorącą solanką. Solanka nie powinna być zbyt gorąca, spróbuj palcem. Jeśli palec nie pali się mocno, solanka ma pożądaną temperaturę. W przeciwnym razie nasze ogórki ugotują się i żółkną. Przykryj pokrywką i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy całkowicie ostygną, możesz jeść. Ale aby lekko solone ogórki stały się chrupiące, należy je włożyć do lodówki na noc.
nie gotuj od razu wielu lekko solonych ogórków "na teraz" — nie będą przechowywane przez długi czas. Proces przygotowania nie trwa długo, więc można go powtarzać dość często.
do solenia używaj tylko grubej soli kamiennej, bez jodu, nie ekstra, w przeciwnym razie zdobądź miękkie ogórki i nie usłysz pożądanego chrupnięcia.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście wiśni - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g