makrela w solance w kawałkach

najłatwiejszy i najszybszy sposób na solenie ulubionej ryby! Ze względu na to, że makrela jest cięta na kawałki, czas gotowania jest skrócony - będzie gotowy w ciągu 12 godzin. W solance nie ma nic zbędnego, tylko sól, cukier i pieprz, więc ryba jest bardzo naturalna w smaku.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 6 % 1 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić makrele w solance? Przygotuj produkty do solenia. Wstępnie rozmrozić makrelę, jeśli została zamrożona. Zrób to powoli, przenosząc rybę z zamrażarki do komory chłodniczej. Jeśli jest niepatroszony, wyczyść go. Najpierw musisz odciąć głowę, a następnie rozerwać brzuch ryby i usunąć wnętrze. Pamiętaj, aby usunąć czarny film, w przeciwnym razie ryba może zacząć gorzko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku solanki weź wodę dobrej jakości-filtrowaną lub butelkowaną. Jest to ważne, smak ryby będzie zależał od smaku solanki. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, włóż oba rodzaje pieprzu i liść laurowy. Z przypraw można również wziąć goździki, ziarna kolendry i musztardę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Postaw garnek solanki na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj solankę przez kilka minut, aby rozpuścić sól i cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozostaw solankę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy solanka ostygnie, przygotuj rybę. Użyj nożyczek, aby odciąć płetwy. Pokrój go ostrym nożem. Zrobiłem kawałki o wielkości około półtora centymetra, możesz ciąć trochę grubsze lub cieńsze, spójrz na swój gust. Usunęłam ogon.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Weź naczynie, w którym posolisz rybę. Lepiej, jeśli jest to coś hermetycznego-słoik z pokrywką lub zamykany pojemnik. Najlepsze jest szkło. Umieść kawałki ryby w naczyniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij go schłodzoną solanką. Lavrushka i pieprz również umieścić w słoikach. Solanka powinna pokryć całą rybę, aby była solona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zamknij słoiki pokrywkami i włóż do lodówki. Po 12 godzinach ryby można jeść. W tym czasie jest całkowicie solona. Przed podaniem ułóż kawałki na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar płynu.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania ryb. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

och i pyszna ryba! I bardzo szybko - wieczorem solone - rano już jedli. Podobał mi się ten sposób bardziej niż ambasador całej ryby.

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy