skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak solić makrele w solance? Przygotuj produkty do solenia. Wstępnie rozmrozić makrelę, jeśli została zamrożona. Zrób to powoli, przenosząc rybę z zamrażarki do komory chłodniczej. Jeśli jest niepatroszony, wyczyść go. Najpierw musisz odciąć głowę, a następnie rozerwać brzuch ryby i usunąć wnętrze. Pamiętaj, aby usunąć czarny film, w przeciwnym razie ryba może zacząć gorzko.
Krok 2:
W przypadku solanki weź wodę dobrej jakości-filtrowaną lub butelkowaną. Jest to ważne, smak ryby będzie zależał od smaku solanki. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, włóż oba rodzaje pieprzu i liść laurowy. Z przypraw można również wziąć goździki, ziarna kolendry i musztardę.
Krok 3:
Postaw garnek solanki na ogniu. Doprowadzić do wrzenia. Gotuj solankę przez kilka minut, aby rozpuścić sól i cukier.
Krok 4:
Pozostaw solankę do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Gdy solanka ostygnie, przygotuj rybę. Użyj nożyczek, aby odciąć płetwy. Pokrój go ostrym nożem. Zrobiłem kawałki o wielkości około półtora centymetra, możesz ciąć trochę grubsze lub cieńsze, spójrz na swój gust. Usunęłam ogon.
Krok 6:
Weź naczynie, w którym posolisz rybę. Lepiej, jeśli jest to coś hermetycznego-słoik z pokrywką lub zamykany pojemnik. Najlepsze jest szkło. Umieść kawałki ryby w naczyniu.
Krok 7:
Napełnij go schłodzoną solanką. Lavrushka i pieprz również umieścić w słoikach. Solanka powinna pokryć całą rybę, aby była solona.
Krok 8:
Zamknij słoiki pokrywkami i włóż do lodówki. Po 12 godzinach ryby można jeść. W tym czasie jest całkowicie solona. Przed podaniem ułóż kawałki na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar płynu.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania ryb. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.
och i pyszna ryba! I bardzo szybko - wieczorem solone - rano już jedli. Podobał mi się ten sposób bardziej niż ambasador całej ryby.
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g