skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Spróbuj wybrać smalec z warstwami mięsa, choć małymi. Tłuszcz powinien być biały, skóra nie jest twarda. Lepiej jest wziąć grubo zmieloną sól. Możesz dodać przyprawy według własnych upodobań. Ilość składników solanki jest obliczana na 1 litr wody. Przygotuj patelnię i wygodny pojemnik na smalec.
Krok 2:
Wybrany smalec dokładnie spłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz. Pokrój smalec na duże kawałki. Umieść wodę w rondlu na ogniu.
Krok 3:
Obierz czosnek i pokrój na kawałki. Połóż połowę posiekanego czosnku na dnie wybranego pojemnika. Połóż posiekany smalec na ułożonym czosnku. Jeśli pojemnik jest wysoki i wąski, smalec można ułożyć w kilku warstwach, ale każdą warstwę ułożyć posiekanym czosnkiem. Okazuje się więc, że smalec powinien znajdować się w czosnku na górze i na dole.
Krok 4:
Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz do wrzącej wody, dodaj sól. Wyłącz wodę i mieszaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Moczyć gotowe rozwiązanie przez 5 minut. Jeśli tłuszcz jest bardzo twardy, możesz go natychmiast wlać tym roztworem.
Krok 5:
Wlej smalec do pojemnika gorącą solanką, dodaj tam również liść laurowy i paprykę. Smalec powinien być całkowicie pokryty solanką. Jeśli się pojawi, lepiej przykryć go talerzem i zmiażdżyć czymś ciężkim. Zamknij pojemnik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. Wytrzymałem smalec przez dwa dni na stole, a następnie włożyłem go do lodówki.
Krok 6:
Po trzech dniach otwórz pojemnik i spuść całą solankę. Weź tłuszcz, wytrzyj ręcznikami papierowymi. Gotowy tłuszcz jest miękki i pachnący, ale nie jest bardzo starannie cięty. Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i włóż do zamrażarki do przechowywania.
Krok 7:
Smalec można wypróbować po upływie czasu solenia, ale jest trudny do cięcia i lepiej jest umieścić go w zamrażarce, aby uzyskać dokładniejsze cięcie. Mrożony tłuszcz łatwo kroi się na cienkie przezroczyste kawałki. Taki smalec jest idealny do gorących pierwszych dań - jest smaczny, aromatyczny i apetyczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263 kcal/100g