smalec w solance z czosnkiem

Prosty przepis na solenie smalcu w solance czosnkowej. Domowy słony smalec to bardzo zdrowy i smaczny produkt. Nie ma dużej złożoności, aby go ugotować, potrzebujesz tylko trochę czasu. Ale własnoręcznie solony smalec może wspaniale rozjaśnić każdy obiad.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 90 % 53 g
węglowodany 7 % 4 g
492 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Spróbuj wybrać smalec z warstwami mięsa, choć małymi. Tłuszcz powinien być biały, skóra nie jest twarda. Lepiej jest wziąć grubo zmieloną sól. Możesz dodać przyprawy według własnych upodobań. Ilość składników solanki jest obliczana na 1 litr wody. Przygotuj patelnię i wygodny pojemnik na smalec.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wybrany smalec dokładnie spłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osusz. Pokrój smalec na duże kawałki. Umieść wodę w rondlu na ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i pokrój na kawałki. Połóż połowę posiekanego czosnku na dnie wybranego pojemnika. Połóż posiekany smalec na ułożonym czosnku. Jeśli pojemnik jest wysoki i wąski, smalec można ułożyć w kilku warstwach, ale każdą warstwę ułożyć posiekanym czosnkiem. Okazuje się więc, że smalec powinien znajdować się w czosnku na górze i na dole.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz do wrzącej wody, dodaj sól. Wyłącz wodę i mieszaj, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Moczyć gotowe rozwiązanie przez 5 minut. Jeśli tłuszcz jest bardzo twardy, możesz go natychmiast wlać tym roztworem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej smalec do pojemnika gorącą solanką, dodaj tam również liść laurowy i paprykę. Smalec powinien być całkowicie pokryty solanką. Jeśli się pojawi, lepiej przykryć go talerzem i zmiażdżyć czymś ciężkim. Zamknij pojemnik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 dni. Wytrzymałem smalec przez dwa dni na stole, a następnie włożyłem go do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po trzech dniach otwórz pojemnik i spuść całą solankę. Weź tłuszcz, wytrzyj ręcznikami papierowymi. Gotowy tłuszcz jest miękki i pachnący, ale nie jest bardzo starannie cięty. Zawiń każdy kawałek w folię spożywczą i włóż do zamrażarki do przechowywania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smalec można wypróbować po upływie czasu solenia, ale jest trudny do cięcia i lepiej jest umieścić go w zamrażarce, aby uzyskać dokładniejsze cięcie. Mrożony tłuszcz łatwo kroi się na cienkie przezroczyste kawałki. Taki smalec jest idealny do gorących pierwszych dań - jest smaczny, aromatyczny i apetyczny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz goździkowy (ziele angielskie) - 263   kcal/100g

Podobne przepisy