lekko solone ogórki w garnku są chrupiące

świetna letnia przekąska z ogórków! Gotowanie jest obowiązkowe! Lekko solone ogórki w rondlu są chrupiące, z reguły, gdy są już pełne świeżych ogórków, wtedy przychodzi czas na lekko solone. Latem taka przekąska & quot;odlatuje" z hukiem! Do gorących dań głównych bardzo dobrze będzie podawać kawałki chrupiących lekko solonych ogórków. Ponadto ten przepis jest doskonałą okazją do"recyklingu & quot; nierównych uszkodzonych ogórków, które, z wyjątkiem lekko solonych, nie są już przydatne.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
12 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy, które będą potrzebne do przygotowania lekko solonych ogórków w garnku chrupiącym. Potrzebujesz ogórków (wszystkie, nawet niespełniające norm, haczykowate, żółtawe), potrzebujesz również wody, soli, cukru granulowanego, ząbków czosnku i zestawu ziół. Koperek jest obowiązkowy-a dokładniej & quot; parasole & quot; koperek, Wszystko inne - jeśli to możliwe i do woli. Wziąłem też liście porzeczki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier granulowany. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok, lekko otwierając pokrywkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść dokładnie umyty koperek i liście porzeczki na dnie patelni (objętość około 2,5 - 3 l). Rozłóż grubo posiekany czosnek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie opłucz ogórki, odetnij końcówki każdego z nich. Duże ogórki można pokroić na 2-4 części wzdłuż. Przygotowane ogórki szczelnie włożyć do rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij przygotowaną wcześniej jeszcze gorącą solanką. Gdy ogórki w solance ostygną do temperatury pokojowej, przykryj je płaskim talerzem i dociśnij czymś ciężkim, aby Części ogórków wystające z solanki również zostały solone. Na wierzchu ogórków zamiast talerza można ułożyć duże liście chrzanu. Przez noc pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej, a następnie włóż je do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W ciągu jednego lub dwóch dni możesz spróbować ogórków. Im dłużej stoją, tym bardziej będą słone. Aby ogórki były równomiernie solone, wybierz owoce o tej samej wielkości lub pokrój duże.

smak lekko solonych ogórków będzie jeszcze bogatszy i jaśniejszy, jeśli weźmiesz również liście chrzanu, liście wiśni, tarkhun. Możesz również dodać kilka ziaren czarnego lub ziela angielskiego, a dla miłośników dodaje się palący Składnik - ostrą paprykę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy