skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy, które będą potrzebne do przygotowania lekko solonych ogórków w garnku chrupiącym. Potrzebujesz ogórków (wszystkie, nawet niespełniające norm, haczykowate, żółtawe), potrzebujesz również wody, soli, cukru granulowanego, ząbków czosnku i zestawu ziół. Koperek jest obowiązkowy-a dokładniej & quot; parasole & quot; koperek, Wszystko inne - jeśli to możliwe i do woli. Wziąłem też liście porzeczki.
Krok 2:
Wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier granulowany. Doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok, lekko otwierając pokrywkę.
Krok 3:
Umieść dokładnie umyty koperek i liście porzeczki na dnie patelni (objętość około 2,5 - 3 l). Rozłóż grubo posiekany czosnek.
Krok 4:
Dokładnie opłucz ogórki, odetnij końcówki każdego z nich. Duże ogórki można pokroić na 2-4 części wzdłuż. Przygotowane ogórki szczelnie włożyć do rondla.
Krok 5:
Napełnij przygotowaną wcześniej jeszcze gorącą solanką. Gdy ogórki w solance ostygną do temperatury pokojowej, przykryj je płaskim talerzem i dociśnij czymś ciężkim, aby Części ogórków wystające z solanki również zostały solone. Na wierzchu ogórków zamiast talerza można ułożyć duże liście chrzanu. Przez noc pozostaw ogórki w temperaturze pokojowej, a następnie włóż je do lodówki.
Krok 6:
W ciągu jednego lub dwóch dni możesz spróbować ogórków. Im dłużej stoją, tym bardziej będą słone. Aby ogórki były równomiernie solone, wybierz owoce o tej samej wielkości lub pokrój duże.
smak lekko solonych ogórków będzie jeszcze bogatszy i jaśniejszy, jeśli weźmiesz również liście chrzanu, liście wiśni, tarkhun. Możesz również dodać kilka ziaren czarnego lub ziela angielskiego, a dla miłośników dodaje się palący Składnik - ostrą paprykę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g