skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić szynkę wieprzową? Przygotuj produkty według listy. Wlej litr wody do rondla, dodaj sól i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać sól i ostudzić solankę. Po przecedzeniu przez gazę.
Krok 2:

Dobrze opłucz mięso. Wlej solankę do jednorazowej strzykawki. Za pomocą strzykawki nakłuj szynkę mięsną od wewnątrz solanką ze wszystkich stron. Im więcej, tym lepiej.
Krok 3:

Następnie włóż mięso do pozostałej solanki.
Krok 4:

Dociśnij mięso małym ciężarem i wstaw do lodówki. Tak powinno leżeć przez trzy dni.
Krok 5:

W tym czasie trzeba go kilka razy odwrócić. Gdy mięso jest solone, zawiń je w folię spożywczą i przymocuj sznurkiem.
Krok 6:

Wlej wodę do garnka i włóż tam pieczeń, aby była całkowicie pokryta wodą. Podgrzej wodę do 80°-85° stopni, nie więcej. Zmierz temperaturę wody za pomocą termometru kuchennego. Gotuj szynkę, aż osiągnie temperaturę wewnątrz bochenka 77°. W przypadku tak wydłużonego kawałka, jak mój, gotowanie zajęło około 2 godzin. Jeśli zrobisz Bochenek bardziej okrągły, to 2,5 godziny.
Krok 7:

Po osiągnięciu żądanej temperatury odcedź gorącą wodę i wlej zimną wodę do garnka. Trzymaj szynkę w zimnej wodzie przez 5 minut bez zdejmowania folii. Wyjmij szynkę z wody i w folii włóż do lodówki, aż całkowicie ostygnie na kilka godzin.
Krok 8:

Szczerze mówiąc, wynik przekroczył oczekiwania. Okazało się bardzo smaczne. Bardzo ważne jest, aby temperatura nie wzrosła powyżej wskazanych parametrów, w przeciwnym razie otrzymasz suchy kawałek gotowanego mięsa, a nie soczystą szynkę!
prawdziwi wędliniarze z pewnością powiedzą, że bez soli azotynowej nie ma szynki. I że w ogóle nie jest to szynka, ale kawałek gotowanego mięsa. Nie będę się kłócił. Do solanki biorę 70 g zwykłej soli.
ci, którzy chcą uzyskać piękny kolor mięsa, mogą wziąć 20 g soli azotynowej i 50 g soli kuchennej.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól kuchenna - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Szynka wieprzowa - 261 kcal/100g


