Domowa szynka wieprzowa

mięsiste, soczyste i bardzo domowe! Szynka wieprzowa jest bardzo wygodna w użyciu zamiast kiełbasy do kanapek śniadaniowych. Ponadto jest znacznie zdrowszy, ponieważ jest zrobiony z naturalnego mięsa!
11topcomAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 47 % 9 g
tłuszcze 53 % 10 g
węglowodany 0 % 0 g
126 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić szynkę wieprzową? Przygotuj produkty według listy. Wlej litr wody do rondla, dodaj sól i wszystkie przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, wymieszać sól i ostudzić solankę. Po przecedzeniu przez gazę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz mięso. Wlej solankę do jednorazowej strzykawki. Za pomocą strzykawki nakłuj szynkę mięsną od wewnątrz solanką ze wszystkich stron. Im więcej, tym lepiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie włóż mięso do pozostałej solanki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dociśnij mięso małym ciężarem i wstaw do lodówki. Tak powinno leżeć przez trzy dni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie trzeba go kilka razy odwrócić. Gdy mięso jest solone, zawiń je w folię spożywczą i przymocuj sznurkiem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do garnka i włóż tam pieczeń, aby była całkowicie pokryta wodą. Podgrzej wodę do 80°-85° stopni, nie więcej. Zmierz temperaturę wody za pomocą termometru kuchennego. Gotuj szynkę, aż osiągnie temperaturę wewnątrz bochenka 77°. W przypadku tak wydłużonego kawałka, jak mój, gotowanie zajęło około 2 godzin. Jeśli zrobisz Bochenek bardziej okrągły, to 2,5 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po osiągnięciu żądanej temperatury odcedź gorącą wodę i wlej zimną wodę do garnka. Trzymaj szynkę w zimnej wodzie przez 5 minut bez zdejmowania folii. Wyjmij szynkę z wody i w folii włóż do lodówki, aż całkowicie ostygnie na kilka godzin.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Szczerze mówiąc, wynik przekroczył oczekiwania. Okazało się bardzo smaczne. Bardzo ważne jest, aby temperatura nie wzrosła powyżej wskazanych parametrów, w przeciwnym razie otrzymasz suchy kawałek gotowanego mięsa, a nie soczystą szynkę!

prawdziwi wędliniarze z pewnością powiedzą, że bez soli azotynowej nie ma szynki. I że w ogóle nie jest to szynka, ale kawałek gotowanego mięsa. Nie będę się kłócił. Do solanki biorę 70 g zwykłej soli.
ci, którzy chcą uzyskać piękny kolor mięsa, mogą wziąć 20 g soli azotynowej i 50 g soli kuchennej.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól kuchenna - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Szynka wieprzowa - 261   kcal/100g

Podobne przepisy