skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj potrawy do gotowania suszonego mięsa. Weź wieprzowinę bez kości, najlepsze części do suszenia to filet, schab, szyja. Wybierz mięso, które nie jest tłuste. Sól musi być niezmodyfikowana. Z przypraw wziąłem mielony czarny pieprz, słodką paprykę i wędzoną paprykę. Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy są całkowicie odpowiednie. Będziesz także potrzebował kawałka gazy i kawałka sznurka.
Krok 2:
Dobrze umyj mięso pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wilgoci nie jest potrzebny-mięso powinno być suche. Potrzyj mięso solą ze wszystkich stron. Umieść go w emaliowanym lub szklanym naczyniu. Lepiej nie brać metalu-mięso może się utleniać.
Krok 3:
Połóż płaski talerz na wierzchu i umieść jakiś ciężar. Włóż patelnię z mięsem do lodówki na trzy dni.
Krok 4:
Codziennie obracaj kawałek mięsa, aby równomiernie się posolił.
Krok 5:
Po trzech dniach wyjmij mięso i bardzo dokładnie osusz je resztkami solanki.
Krok 6:
Natrzyj kawałek pieprzem i przyprawami.
Krok 7:
Zawiń mięso w kawałek gazy złożony w trzy warstwy. Zawiąż go sznurkiem, sznurkiem lub grubą nicią.
Krok 8:
Zawieś mięso w chłodnym, wentylowanym miejscu na 5-7 dni. Suszyłam mięso na balkonie. W tym czasie powinien dobrze wyschnąć, nasycony aromatami przypraw i przypraw.
pierwszy raz gotowałem suszone mięso. Wszystko wyszło świetnie! Bez obcych zapachów, tylko sól i przyprawy. Mięso wiotczeje przez tydzień. Zjadłem w jeden dzień.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g