szarpana wieprzowina w domu

Szybki i nie kłopotliwy przepis na domowe suszone mięso! Idealna przystawka mięsna, zarówno na co dzień, jak i na świąteczny stół! Będziesz musiał tylko posolić mięso, reszta stanie się sama. Szczególnie to mięso przypadnie do gustu mężczyznom.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 15 g
tłuszcze 57 % 20 g
węglowodany 0 % 0 g
235 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do gotowania suszonego mięsa. Weź wieprzowinę bez kości, najlepsze części do suszenia to filet, schab, szyja. Wybierz mięso, które nie jest tłuste. Sól musi być niezmodyfikowana. Z przypraw wziąłem mielony czarny pieprz, słodką paprykę i wędzoną paprykę. Ogólnie rzecz biorąc, przyprawy są całkowicie odpowiednie. Będziesz także potrzebował kawałka gazy i kawałka sznurka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj mięso pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wilgoci nie jest potrzebny-mięso powinno być suche. Potrzyj mięso solą ze wszystkich stron. Umieść go w emaliowanym lub szklanym naczyniu. Lepiej nie brać metalu-mięso może się utleniać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż płaski talerz na wierzchu i umieść jakiś ciężar. Włóż patelnię z mięsem do lodówki na trzy dni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Codziennie obracaj kawałek mięsa, aby równomiernie się posolił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po trzech dniach wyjmij mięso i bardzo dokładnie osusz je resztkami solanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Natrzyj kawałek pieprzem i przyprawami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń mięso w kawałek gazy złożony w trzy warstwy. Zawiąż go sznurkiem, sznurkiem lub grubą nicią.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawieś mięso w chłodnym, wentylowanym miejscu na 5-7 dni. Suszyłam mięso na balkonie. W tym czasie powinien dobrze wyschnąć, nasycony aromatami przypraw i przypraw.

pierwszy raz gotowałem suszone mięso. Wszystko wyszło świetnie! Bez obcych zapachów, tylko sól i przyprawy. Mięso wiotczeje przez tydzień. Zjadłem w jeden dzień.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy