lekko solone pomidory z czosnkiem w słoiku

najsmaczniejsze, apetyczne, jasne, lekkie, zdrowe! Lekko solone pomidory z czosnkiem w słoiku zachwycą Cię długimi zimowymi dniami. Ta jasna, pyszna przekąska świetnie wygląda na każdym stole. Z konserwantów w nich-tylko sól i cukier-nie ma gdzie łatwiej!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
18 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lekko solone pomidory z czosnkiem w słoiku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jakie pomidory najlepiej wybrać? Do przepisu nadają się pomidory dowolnej odmiany, głównym punktem jest to, że pomidory są gęste, z grubą skórą, dojrzałe i soczyste. Sprawdź, czy na owocach nie ma uszkodzeń ani wgnieceń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomidory i przebij wykałaczką w 2-3 miejscach mocowania łodygi. Nie rób zbyt głębokich nakłuć. Obierz i opłucz czosnek. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój każdy ząbek na cienkie płytki. Opłucz koperek. Jeśli masz dostępne parasole koperkowe, zdecydowanie użyj ich do solenia. Parasole nadadzą gotowym pomidorom szczególny akcent.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie umyj słoik. Możesz użyć sody oczyszczonej, a następnie dobrze spłucz kilka razy w czystej zimnej wodzie. Połóż kilka gałązek kopru i jedną trzecią talerzy czosnku na dnie słoika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wyślij pomidory, koperek i czosnek do pojemnika.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ponownie włóż pomidory.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ostatnią warstwą są zioła i czosnek.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyślij chili do słoika, dostosuj jego ilość do swoich preferencji smakowych. Można go dodać więcej i uzyskać w rezultacie ostre lekko solone pomidory lub dodać bardzo mało lub całkowicie wykluczyć. Dodaj ziarna pieprzu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj solankę. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i cukier. Gdy sól i cukier się rozpuszczą, zdejmij patelnię z ognia i ostudź solankę do temperatury pokojowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Napełnij słoik solanką do góry. Zamknij nylonową lub przykręcaną pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień, a następnie włóż do lodówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drugiego lub trzeciego dnia lekko solone pomidory są gotowe. Możesz podać do stołu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Im dłużej pomidory są w lodówce, tym bardziej są słone. Szczególnie lubię pomidory na 4-5 dzień.

czasami zamykam małe wiśnie w słoikach z dużymi pomidorami, dzięki czemu Pojemnik wygląda na bardziej sycący i apetyczny. Małe pomidory będą gotowe szybciej niż te, które są większe, więc przede wszystkim jemy wiśnie. 

dozwolona jest opcja przechowywania słoika w temperaturze pokojowej przez dwa dni. 

lekko solone pomidory będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i ziemniaczanych. 

smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy