skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lekko solone pomidory z czosnkiem w słoiku? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą. Jakie pomidory najlepiej wybrać? Do przepisu nadają się pomidory dowolnej odmiany, głównym punktem jest to, że pomidory są gęste, z grubą skórą, dojrzałe i soczyste. Sprawdź, czy na owocach nie ma uszkodzeń ani wgnieceń.
Krok 2:
Dobrze umyj pomidory i przebij wykałaczką w 2-3 miejscach mocowania łodygi. Nie rób zbyt głębokich nakłuć. Obierz i opłucz czosnek. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań.
Krok 3:
Pokrój każdy ząbek na cienkie płytki. Opłucz koperek. Jeśli masz dostępne parasole koperkowe, zdecydowanie użyj ich do solenia. Parasole nadadzą gotowym pomidorom szczególny akcent.
Krok 4:
Dokładnie umyj słoik. Możesz użyć sody oczyszczonej, a następnie dobrze spłucz kilka razy w czystej zimnej wodzie. Połóż kilka gałązek kopru i jedną trzecią talerzy czosnku na dnie słoika.
Krok 5:
Następnie wyślij pomidory, koperek i czosnek do pojemnika.
Krok 6:
Następnie ponownie włóż pomidory.
Krok 7:
Ostatnią warstwą są zioła i czosnek.
Krok 8:
Wyślij chili do słoika, dostosuj jego ilość do swoich preferencji smakowych. Można go dodać więcej i uzyskać w rezultacie ostre lekko solone pomidory lub dodać bardzo mało lub całkowicie wykluczyć. Dodaj ziarna pieprzu.
Krok 9:
Przygotuj solankę. Zagotuj wodę w rondlu, dodaj sól i cukier. Gdy sól i cukier się rozpuszczą, zdejmij patelnię z ognia i ostudź solankę do temperatury pokojowej.
Krok 10:
Napełnij słoik solanką do góry. Zamknij nylonową lub przykręcaną pokrywkę i pozostaw w temperaturze pokojowej na jeden dzień, a następnie włóż do lodówki.
Krok 11:
Drugiego lub trzeciego dnia lekko solone pomidory są gotowe. Możesz podać do stołu.
Krok 12:
Im dłużej pomidory są w lodówce, tym bardziej są słone. Szczególnie lubię pomidory na 4-5 dzień.
czasami zamykam małe wiśnie w słoikach z dużymi pomidorami, dzięki czemu Pojemnik wygląda na bardziej sycący i apetyczny. Małe pomidory będą gotowe szybciej niż te, które są większe, więc przede wszystkim jemy wiśnie.
dozwolona jest opcja przechowywania słoika w temperaturze pokojowej przez dwa dni.
lekko solone pomidory będą doskonałym dodatkiem do dań mięsnych i ziemniaczanych.
smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g