skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować balyk, weź świeżą rybę (najlepszy balyk pochodzi z tłustych odmian ryb), sól i cukier, możesz dodać dowolne przyprawy, wolę soloną czerwoną rybę.
Krok 2:
Deli idealnie jest grzbietową częścią ryby, z której usunięto żebrową część - Tesha. Teraz wiele przepisów na balyk w plasterkach, plasterkach, plasterkach to wszystkie pochodne przepisu, podczas gdy prawdziwy balyk jest krojony w ten sposób. Odetnij głowę, a część żebrowa, jak pokazano na zdjęciu, ogon można pozostawić.
Krok 3:
Przygotuj mieszankę solenia z soli i cukru we wskazanych proporcjach. Zwiń rybę ze wszystkich stron w mieszance i umieść w zimnym miejscu pod uciskiem. Ucisk jest niezbędny, aby ryba była elastyczna. Sól przez 2-3 dni, gdy jest dużo ryb, w tej solance można ją przechowywać przez miesiące, wyjmując w razie potrzeby. Najważniejsze, że nie jest ciepło. Odbywa się to w miejscach, w których łowi się dużo ryb.
Krok 4:
Gdy ryba jest solona, jest kilkakrotnie myta lodowatą wodą i moczona w zimnej wodzie, zmieniając ją kilka razy, proces trwa do 3 godzin. Czas moczenia zależy od grubości Baletki - im grubszy, tym krótszy czas. Moczyłem tę teshę przez 2 godziny, a sam Balik - 1 godzinę.
Krok 5:
Bale są następnie przebijane w górnej części za pomocą drewnianych igieł dziewiarskich i zawieszane, aby szkło woda. Najpierw powiesić nad umywalką lub wanną, a następnie zawiesić w wentylowanym pomieszczeniu, jeśli nadal jest ciepło, przykryć gazą przed muchami. W ten sposób Deli jest suszony przez tydzień lub dłużej - do pożądanej konsystencji i suchości.
Krok 6:
Oto taki balyk, który dostałem po tygodniu suszenia na balkonie we wrześniu (było chłodno, czasem słonecznie). Balyk okazał się jeszcze wilgotny. Jeśli podoba Ci się ta opcja, możesz zostawić, jeśli chcesz bardziej elastyczną, bardziej odwodnioną rybę - kontynuuj proces suszenia.
Krok 7:
Po cienkim pokrojeniu suszona Deli powinna być lekko przezroczysta. To jest pyszne! Spróbuj!
przepis na balyk rybny w domu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g