skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić basturmę wieprzową? Przygotuj produkty do jej przygotowania. Polędwiczki wieprzowe najlepiej nadają się do basturmy - podłużne długie kawałki, są bardzo miękkie i delikatne. Weź sól, która nie jest jodowana, może nadać mięsu szczególny smak. Jeśli nie znajdziesz kozieradki, weź mieszankę przypraw, która ją zawiera. Wziąłem chmiel-suneli - w jego składzie jest Szambala, jak nazywa się kozieradkę.
Krok 2:
Dokładnie umyj mięso i osusz ręcznikami papierowymi. Nadmiar wilgoci zapobiegnie zwiotczeniu mięsa. Umieść polędwicę w misce lub pojemniku. Przykryj solą. Będzie dużo, więc konieczne jest, aby mięso było odpowiednio solone. Pomoże to nie zepsuć mięsa podczas suszenia. Ponieważ mięso nie jest poddawane obróbce cieplnej, sól działa jako środek konserwujący.
Krok 3:
Przykryj miskę mięsa folią spożywczą i wstaw do lodówki na trzy dni.
Krok 4:
Mięso wypuści sok, musi być okresowo spuszczane.
Krok 5:
Po 3 dniach wyjmij mięso z lodówki i dokładnie spłucz solą.
Krok 6:
Napełnij mięso zimną przegotowaną wodą przez pół godziny. To usunie nadmiar soli z mięsa.
Krok 7:
Następnie wyjmij mięso z wody i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 8:
Weź czysty kawałek gazy lub cienką bawełnianą serwetkę. Zawiń w niego kawałek mięsa. Zrób pętlę ze Sznurka, wiążąc górę splotu. Zawieś mięso do wyschnięcia na jeden dzień w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. W domu idealny jest zamknięty balkon.
Krok 9:
Po dniu usuń mięso. Przygotuj przyprawy. Aby to zrobić, wlej je do jednej filiżanki i zalej niewielką ilością czystej wody, aby uzyskać konsystencję papki. Dobrze wymieszaj przyprawy.
Krok 10:
Rozpakuj mięso. Pokryj go ze wszystkich stron powstałym kleikiem.
Krok 11:
Ponownie zawiń mięso w gazę. Zawiąż sznurek na górze.
Krok 12:
Powiesić mięso do wyschnięcia w pierwotnym miejscu na około dwa tygodnie. Zobacz jego stan. Mój kawałek wystarczył na tydzień - był mały i cienki, dłuższe suszenie całkowicie by go wysuszyło. Duże kawałki będą potrzebowały więcej czasu. Uwolnij gotową basturmę z tkaniny, w razie potrzeby otrząśnij się z nadmiaru przypraw. Dobrze suszone mięso można bardzo cienko pokroić, jest o wiele smaczniejsze. Basturma może być przechowywana bez lodówki przez nieograniczony czas.
drugi raz gotuję takie mięso. Wynik za każdym razem jest przyjemny - choć nie szybki, ale bardzo prosty.
wybierz ilość przypraw i ich skład według własnego gustu i dyskrecji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g
- Polędwica wieprzowa - 142 kcal/100g