lekko solona makrela w domu
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Patroszymy rybę, usuwamy głowę, kroimy na porcje
Krok 3:
Umieść rybę w pojemniku o odpowiedniej wielkości, pożądane jest, aby było jak najmniej wolnego miejsca
Krok 4:
Dodaj sól i cukier, nie rozpuszczam ich wcześniej, z doświadczenia mogę powiedzieć, że sól i cukier dobrze się rozpuszczają i same
Krok 5:
Napełnij wodą, aby przykryła naszą rybę, Zajęło mi to około 500 ml
Krok 6:
Pozostaw na jeden dzień w lodówce, a następnie spuść wodę i napełnij olejem roślinnym. Możesz przechowywać w tej formie w lodówce przez 3-4 dni.
Krok 7:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g