lekko solona makrela w domu

idealny ambasador makreli i bezproblemowy! Spróbuj! Po co kupować ryby w sklepie, jeśli można je łatwo ugotować w domu. Taka makrela świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, a z ziemniakami na obiad będzie po prostu idealna!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
138 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Patroszymy rybę, usuwamy głowę, kroimy na porcje

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść rybę w pojemniku o odpowiedniej wielkości, pożądane jest, aby było jak najmniej wolnego miejsca

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i cukier, nie rozpuszczam ich wcześniej, z doświadczenia mogę powiedzieć, że sól i cukier dobrze się rozpuszczają i same

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij wodą, aby przykryła naszą rybę, Zajęło mi to około 500 ml

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw na jeden dzień w lodówce, a następnie spuść wodę i napełnij olejem roślinnym. Możesz przechowywać w tej formie w lodówce przez 3-4 dni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy