skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Filet z kurczaka dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z folii.
Krok 2:
Wymieszaj sól, pieprz, liść laurowy, suchy czosnek w proszku i starty czosnek. Dodaj koniak (tym razem dodałam & quot; Balsam Maryjski & quot; na ziołach-wyszło bardzo aromatycznie).
Krok 3:
Dobrze zetrzyj mieszankę filetów. Przykryj i umieść na dolnej półce lodówki. Wytrzymać, odwracając, 2 dni.
Krok 4:
Dobrze spłucz filet i zalej wodą przez 3-4 godziny, zmień wodę.
Krok 5:
Filety odsączyć i zawinąć w gazę.
Krok 6:
Zabandażuj sznurkiem i zawieś na balkonie w chłodnym czasie lub trzymaj na dolnej półce lodówki przez 1-3 dni.
Krok 7:
Zwiędły Deli filetowy pokroić w cienkie plasterki.
Krok 8:
Podawaj jako przekąskę, zrób tosty i kanapki.
już kilka razy robiłam balyk z fileta z kurczaka, zawsze lubię zarówno rodzinę, jak i przyjaciół.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g