Deli z kurczaka w domu

proste gotowanie, świetny wynik! Świetna przekąska! Na świąteczny stół, na obiad , na śniadanie-zawsze na miejscu.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 94 % 17 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
111 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Filet z kurczaka dobrze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z folii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj sól, pieprz, liść laurowy, suchy czosnek w proszku i starty czosnek. Dodaj koniak (tym razem dodałam & quot; Balsam Maryjski & quot; na ziołach-wyszło bardzo aromatycznie).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze zetrzyj mieszankę filetów. Przykryj i umieść na dolnej półce lodówki. Wytrzymać, odwracając, 2 dni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze spłucz filet i zalej wodą przez 3-4 godziny, zmień wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filety odsączyć i zawinąć w gazę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zabandażuj sznurkiem i zawieś na balkonie w chłodnym czasie lub trzymaj na dolnej półce lodówki przez 1-3 dni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zwiędły Deli filetowy pokroić w cienkie plasterki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj jako przekąskę, zrób tosty i kanapki.

już kilka razy robiłam balyk z fileta z kurczaka, zawsze lubię zarówno rodzinę, jak i przyjaciół.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy