skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pomidory po królewsku na zimę? Dobrze umyj i wysuszyć słoiki i pokrywki w wygodny dla Ciebie sposób. Wolę robić to w piekarniku. Wkładam czyste pokrywki i słoiki do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180 stopni i zostawiam na 20-25 minut. Na dnie słoika umieść liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, goździki, parasol koperkowy i pierścień ostrej papryki.
Krok 2:
Do marynowania wybrałem mocne różowe pomidory o małych rozmiarach i gęstej skórce. Pomidory należy wybrać w takim rozmiarze, aby równie wygodnie było umieścić je w słoiku i wyjąć z niego. Opłucz pomidory, oderwij łodygi i w tym miejscu wykonaj trzy, cztery nakłucia wykałaczką. Pomoże to zachować soczystość pomidorów i ochroni ich skórę przed działaniem wrzącej wody.
Krok 3:
Opłucz paprykę, Usuń folie i smugi, pokrój na małe kawałki. Pomidory i paprykę szczelnie włożyć do słoików.
Krok 4:
Zalać wrzącą wodą, przykryć sterylną pokrywką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Krok 5:
Następnie spuść wodę ze słoika do rondla, dodaj sól i cukier, umieść na kuchence, mieszając zagotuj na końcu dodaj ocet.
Krok 6:
Wlej gorącą marynatę do słoika, zwiń sterylną pokrywką, Odwróć słoik, zawiń w ciepły ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu - piwnicy lub lodówce. To wszystko, marynowane pomidory po królewsku są gotowe na zimę! Udane półfabrykaty i smacznego!
pomidory według tego przepisu są bardzo smaczne, o słodkawym smaku. Bardzo podobały się mojemu synowi. Mogą być świetnym dodatkiem do dań głównych. Dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami. Może być również używany jako osobna przekąska.& nbsp; składniki w przepisie są przeznaczone na jeden litrowy słoik .& nbsp; Jeśli chcesz przygotować więcej, po prostu pomnóż liczbę określonych składników przez potrzebną liczbę litrów słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g