pomidory królewskie na zimę

marynowane pomidory po królewsku o słodkawym smaku. Aby nadać pomidorom słodki smak, do marynaty dodaje się znaczną ilość cukru. Czasami część cukru zastępuje się miodem. Marynowane pomidory według tego przepisu są naprawdę Królewskie! Spodobają się zarówno dzieciom, jak i dorosłym!
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 13 g
56 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pomidory po królewsku na zimę? Dobrze umyj i wysuszyć słoiki i pokrywki w wygodny dla Ciebie sposób. Wolę robić to w piekarniku. Wkładam czyste pokrywki i słoiki do zimnego piekarnika, ustawiam temperaturę na 180 stopni i zostawiam na 20-25 minut. Na dnie słoika umieść liść laurowy, czosnek pokrojony w plasterki, goździki, parasol koperkowy i pierścień ostrej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do marynowania wybrałem mocne różowe pomidory o małych rozmiarach i gęstej skórce. Pomidory należy wybrać w takim rozmiarze, aby równie wygodnie było umieścić je w słoiku i wyjąć z niego. Opłucz pomidory, oderwij łodygi i w tym miejscu wykonaj trzy, cztery nakłucia wykałaczką. Pomoże to zachować soczystość pomidorów i ochroni ich skórę przed działaniem wrzącej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz paprykę, Usuń folie i smugi, pokrój na małe kawałki. Pomidory i paprykę szczelnie włożyć do słoików.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalać wrzącą wodą, przykryć sterylną pokrywką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie spuść wodę ze słoika do rondla, dodaj sól i cukier, umieść na kuchence, mieszając zagotuj na końcu dodaj ocet.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorącą marynatę do słoika, zwiń sterylną pokrywką, Odwróć słoik, zawiń w ciepły ręcznik i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie przechowuj w chłodnym miejscu - piwnicy lub lodówce. To wszystko, marynowane pomidory po królewsku są gotowe na zimę! Udane półfabrykaty i smacznego!

pomidory według tego przepisu są bardzo smaczne, o słodkawym smaku. Bardzo podobały się mojemu synowi. Mogą być świetnym dodatkiem do dań głównych. Dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami. Może być również używany jako osobna przekąska.& nbsp; składniki w przepisie są przeznaczone na jeden litrowy słoik .& nbsp; Jeśli chcesz przygotować więcej, po prostu pomnóż liczbę określonych składników przez potrzebną liczbę litrów słoików. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy