Gravlax z łososia

cudowna, delikatna, rozpływająca się w ustach ryba! Gravlax to danie rybne, które przybyło do nas z zimnej Skandynawii. Ta ryba jest przydatna, ponieważ idealnie przechodzi proces fermentacji, fermentacji, po czym jest łatwo wchłaniana przez organizm.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 15 g
tłuszcze 19 % 5 g
węglowodany 26 % 7 g
181 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić gravlax z łososia, weź rybę, sól, cukier, mielony czarny pieprz ,ziarna pieprzu (lub jedną z papryki w razie potrzeby), zielony koperek i nasiona kopru (możesz też zrobić jeden rodzaj kopru, ale przepis ze świeżym zielonym koperkiem jest bardziej powszechny).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W małej misce połącz mieszankę solenia: sól, cukier i czarny pieprz, jeśli go używasz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Za pomocą tej mieszanki przykryj kawałek czystego łososia skórą (koniecznie skórą) ze wszystkich stron, dobrze ją wcierając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ziarna pieprzu (w tym przypadku mam mieszankę pieprzu, którą można dokładnie zmielić lub zmiażdżyć w moździerzu), dobrze wetrzyj pieprz w miąższ ryby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój świeży zielony koperek niezbyt drobno i połóż na rybie ze wszystkich stron, przykryj całą rybę koperkiem. Zwiń kawałek tak, aby skóra znalazła się na wierzchu. Jeśli jest dużo gravlaxa na raz, warstwy ryb są układane na przyjacielu, tak aby skóra ryby była na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Teraz mocno zawiń łososia w folię spożywczą, włóż do dowolnego pojemnika i wyślij na dolną półkę lodówki, naciskając ciężarem na górze. Możesz umieścić w zimnej piwnicy lub piwnicy. Moczyć przez 3-4 dni.

ta przekąska z tłustych ras łososia powstała w dawnych czasach w krajach Półwyspu Skandynawskiego: w Finlandii, Islandii, Norwegii, Danii, szczególnie lubiana w Szwecji. Gravlax oznacza "zakopany", dosłownie brzmi "zakopany łosoś".
w tym zimnym nadmorskim regionie miejscowa ludność od niepamiętnych czasów żywiła się rybami.
ponieważ trzeba było zachować połów, a lodówki w tamtych czasach nie istniały, wymyślili własną metodę: hojnie solonego łososia po prostu zakopano w ziemi, stąd nazwa - "zakopany" lub "zakopany" łosoś. Ryby przyprawiano różnymi przyprawami, znane są przepisy z koperkiem, burakami. Pomimo niezbyt eufonicznej nazwy ryba okazuje się po prostu niesamowicie smaczna: jest zarówno pikantna, jak i słona, ale wszystko z umiarem, bardzo delikatna, po prostu rozpływa się w ustach. Aby w pełni poznać jego smak, pokrój go na bardzo cienkie talerze. Podawane jako przekąska lub kanapki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy