ogórki z aspiryną na zimę w słoiku

szybki przepis na ogórki na zimę bez kropli octu. Ten przepis jest odpowiedni dla tych, którzy z pewnych powodów nie mogą używać octu lub nie chcą długo czekać na gotowanie ogórków. Aspiryna odgrywa rolę bakteriobójczą, więc ogórki będą trwałe przez całą zimę.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
8 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie umyj ogórki, odetnij końcówki z obu stron i umieść w lodowatej wodzie na co najmniej dwie godziny. Podczas pracy z przyprawami i słoikami Usuń ogórki bezpośrednio w misce z wodą w lodówce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Może być nad parą, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Wygodnie jest sterylizować słoiki do wirowania w kuchence mikrofalowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż parasole koperkowe na dnie sterylnych słoików. Proporcje są tutaj do smaku. Obierz czosnek i pokrój goździki na pół. Mielony czosnek lepiej nadaje smak ogórkom niż całe goździki. Dodaj posiekany korzeń pietruszki i ziele angielskie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij słoiki ogórkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ogórki liśćmi dębu i parasolami kopru.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wrzącą wodę do słoików. Konieczne jest wylewanie nie na szkło, ale na środku. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw na dwadzieścia minut, aby ogórki się rozgrzały.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po tym czasie spuść wodę ze słoika do rondla lub rondla. Dodaj sól i zagotuj. Gotuj przez trzy minuty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zmiażdż aspirynę w moździerzu na proszek. Przykryj pokrywkę wrzącą wodą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej aspirynę do słoika i wlej wrzącą solankę na szyję. Robimy to samo, co za pierwszym razem: zalewamy ogórki solanką, a nie szkłem. Zamknij słoik wstępnie wysterylizowaną pokrywką z wrzącą wodą. Odwróć i zawiń. Po schłodzeniu przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

oczywiście, ale mimo to powiem: takie ogórki instant, jak zresztą każda inna konserwacja, nie polecałbym oferować dzieciom. Dotyczy to przede wszystkim kwasu acetylosalicylowego, który jest częścią aspiryny lub, w inny sposób, kwasu acetylosalicylowego. Obecnie toczy się wiele dyskusji na temat jego korzyści i szkód.
nie zaleca się również stosowania aspiryny u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi i nerkowymi.
osobiście wolę solić ogórki metodami z długim, ale całkowicie naturalnym procesem fermentacji.
ale myślę, że zdrowi dorośli! kilka ogórków na aspirynie w ciągu tygodnia z pewnością nie zaszkodzi. Wszystko powinno być z umiarem.
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście dębu - 0   kcal/100g
  • Aspiryna - 0   kcal/100g

Podobne przepisy