smalec marynowany w solance

bardzo smaczny i kolorowy smalec marynowany w solance! Dodaj trochę chmielu-suneli i goździków do marynaty, ciesz się niezwykłym smakiem! Smalec można podawać jako przekąskę na świątecznym stole lub hałaśliwej uczcie.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 95 % 39 g
węglowodany 2 % 1 g
360 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do marynowania smalcu lepiej jest użyć świeżego kawałka otrzewnej, który nie został zamrożony. Możesz wziąć kawałek z dużą ilością warstw mięsa, a także użyć tłuszczu bez warstw, w obu wersjach okaże się smaczny i satysfakcjonujący. Przygotuj również pozostałe składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój otrzewną na fragmenty, spłucz i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem. Rozmiar kawałków zależy od tego, w jakim naczyniu marynujesz smalec. Możesz użyć małego rondla i uczynić kawałki bardziej autentycznymi, lub możesz solić w słoiku, w tym przypadku skróć kawałki(jak na zdjęciu).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marynowanie w słoiku jest dla mnie wygodniejsze i łatwiejsze. Tak więc dobrze umyj Pojemnik środkiem i kilkakrotnie spłucz czystą wodą, w razie potrzeby zalej wrzącą wodą. Ubij kawałki smalcu niezbyt ciasno do siebie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Czosnek obrać i umyć. Pokrój goździki w wygodny dla Ciebie sposób, niezbyt drobno. Pokroiłam w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj solankę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe, czosnek, ziarna gorczycy i chmiel-suneli. Umieść marynatę na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Po ugotowaniu wlej ocet, natychmiast zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej smalec do słoika z solanką, aby pokrył wszystkie kawałki. Zamknij czystą żelazną lub nylonową pokrywkę. Włóż słoik do lodówki i zapomnij o nim na pięć dni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pyszny, pachnący smalec jest gotowy, możesz go podać!

Ilość octu w przepisie można nieco zmniejszyć według własnych upodobań. Dostosuj również ilość czosnku, chmielu i liścia laurowego. Proporcje wskazane w przepisie bardzo mi się podobały. Gotowy produkt okazał się pachnący i bogaty.

jeśli marynujesz smalec w rondlu, napełnij go solanką do góry i ustaw ucisk na górze. Następnie przykryj i wyślij do lodówki na 5-6 dni.

po soleniu Usuń smalec z solanki i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na cienkie małe kawałki i podawaj. Aby smalec był lżejszy i dokładniejszy do krojenia, wyślij go do zamrażarki nie na długo. Smalec trochę zamarznie i można go łatwo pokroić na cienkie kawałki.

część smalcu można zamrozić w celu długotrwałego przechowywania.

  smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal / 100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy