skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do marynowania smalcu lepiej jest użyć świeżego kawałka otrzewnej, który nie został zamrożony. Możesz wziąć kawałek z dużą ilością warstw mięsa, a także użyć tłuszczu bez warstw, w obu wersjach okaże się smaczny i satysfakcjonujący. Przygotuj również pozostałe składniki.
Krok 2:
Pokrój otrzewną na fragmenty, spłucz i osusz papierowymi serwetkami lub ręcznikiem. Rozmiar kawałków zależy od tego, w jakim naczyniu marynujesz smalec. Możesz użyć małego rondla i uczynić kawałki bardziej autentycznymi, lub możesz solić w słoiku, w tym przypadku skróć kawałki(jak na zdjęciu).
Krok 3:
Marynowanie w słoiku jest dla mnie wygodniejsze i łatwiejsze. Tak więc dobrze umyj Pojemnik środkiem i kilkakrotnie spłucz czystą wodą, w razie potrzeby zalej wrzącą wodą. Ubij kawałki smalcu niezbyt ciasno do siebie.
Krok 4:
Czosnek obrać i umyć. Pokrój goździki w wygodny dla Ciebie sposób, niezbyt drobno. Pokroiłam w plasterki.
Krok 5:
Przygotuj solankę. Wlej wodę do rondla, dodaj sól, ziarna pieprzu, goździki, liście laurowe, czosnek, ziarna gorczycy i chmiel-suneli. Umieść marynatę na dużym ogniu i poczekaj, aż się zagotuje. Po ugotowaniu wlej ocet, natychmiast zdejmij patelnię z ognia i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 6:
Wlej smalec do słoika z solanką, aby pokrył wszystkie kawałki. Zamknij czystą żelazną lub nylonową pokrywkę. Włóż słoik do lodówki i zapomnij o nim na pięć dni.
Krok 7:
Pyszny, pachnący smalec jest gotowy, możesz go podać!
Ilość octu w przepisie można nieco zmniejszyć według własnych upodobań. Dostosuj również ilość czosnku, chmielu i liścia laurowego. Proporcje wskazane w przepisie bardzo mi się podobały. Gotowy produkt okazał się pachnący i bogaty.
jeśli marynujesz smalec w rondlu, napełnij go solanką do góry i ustaw ucisk na górze. Następnie przykryj i wyślij do lodówki na 5-6 dni.
po soleniu Usuń smalec z solanki i osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój na cienkie małe kawałki i podawaj. Aby smalec był lżejszy i dokładniejszy do krojenia, wyślij go do zamrażarki nie na długo. Smalec trochę zamarznie i można go łatwo pokroić na cienkie kawałki.
część smalcu można zamrozić w celu długotrwałego przechowywania.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal / 100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g