skład / składniki
metoda gotowania
do solenia pomidora należy wybrać głęboką patelnię. Powinien być emaliowany, szklany lub ceramiczny. Naczynia ze stali nierdzewnej i innego metalu nie są zalecane. Również wybrana patelnia musi mieć pokrywkę. Pomidory można wziąć czerwone i żółte, dzięki czemu przekąska będzie jeszcze jaśniejsza i bardziej apetyczna. Dla miłośników pikantnych przekąsek do solanki można dodać chili. To doda pomidorom więcej pikanterii.
1. Dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą, pokrój na pół. W razie potrzeby można je pozostawić w całości, wystarczy przebić każdy pomidor w kilku miejscach drewnianym szpikulcem.
2. Obierz czosnek. Każdy ząbek kroimy w drobną kostkę.
3. Parasole koperkowe myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy je na części. Liść chrzanu i liście porzeczki są również myte.
4. Na dnie patelni układamy liść chrzanu, liście porzeczki, parasole koperkowe.
5. Następnie rozprowadzamy pomidory, posypując je czosnkiem i gałązkami tymianku.
6. Wlej wodę do osobnego rondla, wlej sól i cukier, a także dodaj ziarna pieprzu.
7. Wysyłamy patelnię z solanką do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
8. Pozwól solance nieco ostygnąć, do około 60 stopni. Następnie wlej do nich przygotowane pomidory. Powinny być całkowicie pokryte.
9. Przykryj patelnię pokrywką, pozostaw pomidory w ciepłym miejscu na dwadzieścia cztery godziny.
w ciągu jednego dnia pomidory są gotowe. Solankę można odsączyć i podać przekąskę na stole. Pyszne z tłuczonymi ziemniakami i pieczonymi ziemniakami, z pachnącym kruchym pilawem i po prostu z kromką chleba.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g