lekko solone pomidory w Instant Pot

Urocza przekąska pomidorowa! Pyszne, proste i szybkie! Jeśli chcesz ugotować przekąskę warzywną-lekko solone pomidory w garnku instant, to jest dokładnie to, czego potrzebujesz! Nie mają mdłego smaku, nie są ostre dzięki niewielkiej ilości cukru w solance. Aromat liści porzeczki i tymianku, a także czosnku, nadają im niespotykany urok. Do gotowania należy wybrać dość gęste owoce, powinny być dojrzałe, ale nie przejrzałe. W przeciwnym razie lekko solone pomidory będą zbyt miękkie, co znacznie pogorszy smak.
MerlisanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 30 min

do solenia pomidora należy wybrać głęboką patelnię. Powinien być emaliowany, szklany lub ceramiczny. Naczynia ze stali nierdzewnej i innego metalu nie są zalecane. Również wybrana patelnia musi mieć pokrywkę. Pomidory można wziąć czerwone i żółte, dzięki czemu przekąska będzie jeszcze jaśniejsza i bardziej apetyczna. Dla miłośników pikantnych przekąsek do solanki można dodać chili. To doda pomidorom więcej pikanterii.

1. Dokładnie umyj pomidory pod bieżącą wodą, pokrój na pół. W razie potrzeby można je pozostawić w całości, wystarczy przebić każdy pomidor w kilku miejscach drewnianym szpikulcem.

2. Obierz czosnek. Każdy ząbek kroimy w drobną kostkę.

3. Parasole koperkowe myjemy pod bieżącą wodą, dzielimy je na części. Liść chrzanu i liście porzeczki są również myte.

4. Na dnie patelni układamy liść chrzanu, liście porzeczki, parasole koperkowe.

5. Następnie rozprowadzamy pomidory, posypując je czosnkiem i gałązkami tymianku.

6. Wlej wodę do osobnego rondla, wlej sól i cukier, a także dodaj ziarna pieprzu.

7. Wysyłamy patelnię z solanką do ognia, doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.

8. Pozwól solance nieco ostygnąć, do około 60 stopni. Następnie wlej do nich przygotowane pomidory. Powinny być całkowicie pokryte.

9. Przykryj patelnię pokrywką, pozostaw pomidory w ciepłym miejscu na dwadzieścia cztery godziny.

w ciągu jednego dnia pomidory są gotowe. Solankę można odsączyć i podać przekąskę na stole. Pyszne z tłuczonymi ziemniakami i pieczonymi ziemniakami, z pachnącym kruchym pilawem i po prostu z kromką chleba.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy