makrela w całości w solance

najprostszy przepis na solenie ryb w domu! Makrela w solance w całości okazuje się znacznie delikatniejsza, smaczniejsza, bardziej miękka niż sklep, a co najważniejsze - jest przygotowywana bez konserwantów. Samodzielne solenie makreli jest nie tylko łatwe, ale także znacznie tańsze!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 3 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 38 % 3 g
43 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak solić całą makrelę w solance, aby nie była gorsza niż sklep? W rzeczywistości jest to bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Makrela może być używana świeża lub mrożona. Mam mrożoną rybę, którą należy prawidłowo rozmrozić przed soleniem. Ziela angielskiego i liści laurowych możesz dodać więcej, jeśli chcesz uzyskać bardziej aromatyczną rybę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej wodę do rondla i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy woda się zagotuje, przygotuj rybę. Jeśli jest już wypatroszony, po prostu dokładnie go spłucz. Mrożone ryby zwykle wymagają dodatkowego czyszczenia. Aby to zrobić, nie rozmrażaj go do końca. Mrożone ryby są łatwiejsze do czyszczenia. Usuń wnętrze, czarne filmy wewnątrz brzucha, usuń skrzela. Dokładnie spłucz wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sól i cukier do wrzącej wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko dobrze wymieszaj, aż wszystkie kryształy się rozpuszczą. Całkowicie schłodzić solankę w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż makrelę brzuchem do góry bezpośrednio na patelni ze schłodzoną solanką, jeśli tam pasuje. Miałem dużą rybę, więc włożyłem ją do większego garnka. Najpierw przytrzymaj patelnię przez 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie przykryj garnek pokrywką i wstaw do lodówki na 2 dni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po kilku godzinach solanka z przezroczystego stanie się mętnym różowym kolorem - to resztki krwi zniknęły z ryby. Ryba okaże się średnią soloną po 28-30 godzinach. Jeśli chcesz, aby sól była silniejsza, pozostaw ją na wszystkie 48 godzin. Na 2-3 godziny przed końcem solenia Odwróć rybę brzuchem w dół, aby również była solona.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotową makrelę z solanki, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój na porcje i podawaj z ziemniakami i koperkiem. Stara rosyjska przekąska jest gotowa. Smacznego!

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób, przeczytaj artykuł o rozmrażaniu.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy