łosoś lekko solony

Małosolny łosoś jest prosty w przygotowaniu, a wynik jest doskonały! Gotowanie lekko solonego łososia w domu wcale nie jest trudne. Zgodnie z proponowanym, wielokrotnie testowanym przepisem ryba okazuje się bardzo smaczna. Jest wygodny i odpowiedni do podania na świątecznym stole, używany do kanapek na śniadanie lub kolację. Miąższ jest elastyczny, doskonale cięty.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 69 % 18 g
tłuszcze 23 % 6 g
węglowodany 8 % 2 g
189 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Kupiłem świeżego pstrąga do solenia, możesz wziąć gotowy filet.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść łososia z łusek, wypatrosz, pokrój. Odetnij głowę i ogon, tworząc doskonałe ucho lub zupę. Weź filet ze środkowej części tuszy do solenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej sól i cukier do rondla w stosunku 3: 1.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj nasiona kminku. Wymieszaj powstałą mieszaninę solenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zwiń filety z łososia ze wszystkich stron w mieszance i złóż "książką".

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj odpowiednim talerzem (wziąłem tę samą nieco mniejszą katrulkę) i umieść ładunek - koniecznie! Pod uciskiem ryba staje się elastyczna. Trzymaj dwie godziny w cieple, a następnie wyślij do lodówki na 2-3 dni, podczas procesu solenia rybę należy kilkakrotnie odwrócić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie opłucz rybę pod bieżącą zimną wodą, jeśli to konieczne, jeśli jest słonawa, trzymaj ją w wodzie, namocz. Osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój w cienkie plasterki. Połóż plastry rybne na talerzu, polej sokiem z cytryny, udekoruj plasterkami cytryny i koperkiem.

lekko solony łosoś to świetna świąteczna przekąska.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy