skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy. Kupiłem świeżego pstrąga do solenia, możesz wziąć gotowy filet.
Krok 2:
Oczyść łososia z łusek, wypatrosz, pokrój. Odetnij głowę i ogon, tworząc doskonałe ucho lub zupę. Weź filet ze środkowej części tuszy do solenia.
Krok 3:
Wlej sól i cukier do rondla w stosunku 3: 1.
Krok 4:
Dodaj nasiona kminku. Wymieszaj powstałą mieszaninę solenia.
Krok 5:
Zwiń filety z łososia ze wszystkich stron w mieszance i złóż "książką".
Krok 6:
Przykryj odpowiednim talerzem (wziąłem tę samą nieco mniejszą katrulkę) i umieść ładunek - koniecznie! Pod uciskiem ryba staje się elastyczna. Trzymaj dwie godziny w cieple, a następnie wyślij do lodówki na 2-3 dni, podczas procesu solenia rybę należy kilkakrotnie odwrócić.
Krok 7:
Następnie opłucz rybę pod bieżącą zimną wodą, jeśli to konieczne, jeśli jest słonawa, trzymaj ją w wodzie, namocz. Osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój w cienkie plasterki. Połóż plastry rybne na talerzu, polej sokiem z cytryny, udekoruj plasterkami cytryny i koperkiem.
lekko solony łosoś to świetna świąteczna przekąska.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g