pomidory z musztardą na zimę

oszałamiająco pyszne pomidory z musztardą! Zdecydowanie warto spróbować! Przygotowanie takiego preparatu na zimę nie zajmie ci dużo czasu i wysiłku, a jaki wspaniały wynik wychodzi w końcu! Jak miło jest otworzyć słoik pomidorów w Zimowy wieczór i cieszyć się eleganckim smakiem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
24 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do gotowania pomidorów z musztardą. Lepiej jest wziąć dojrzałe pomidory, bez wad na skórze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przede wszystkim dokładnie umyj słoiki i pokrywki produktem, a następnie dobrze spłucz je pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Niektóre źródła piszą, że to wystarczy, ale zawsze wolę sterylizować słoiki. Możesz to zrobić w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek. Dobrze umyj pomidory, koperek, liście chrzanu i pomidory.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W miejscach, w których była łodyga, wykonaj kilka nakłuć, aby w przyszłości zachować integralność owocu i piękny apetyczny wygląd.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umieść liść chrzanu, ząbki czosnku, liść laurowy i gałązki kopru w czystym, sterylnym słoiku na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie wyślij tam pomidory. Tym razem użyłam oprócz pomidorów pomidorków koktajlowych. Na dwa słoiki po 1500 i 300 mililitrów Zajęło mi 800 gramów zwykłych pomidorów i 200 gramów wiśni. W ten sposób słoik wygląda na bardziej wypełniony. Możesz używać tylko dużych pomidorów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj solankę. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier. Wyślij na dużym ogniu, po ugotowaniu gotuj przez około minutę, wlej ocet i usuń solankę z ognia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp pomidory musztardą w proszku i ziarnami pieprzu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Delikatnie i lekko potrząśnij słoikiem, aby musztarda rozprowadziła się na pomidorach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij słoiki wrzącą marynatą. Jeśli słoiki już ostygły w tym momencie, wlej solankę partiami, aby uniknąć pęknięć w szklanym pojemniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyślij półfabrykat pod ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Opróżnij schłodzone słoiki do piwnicy lub wyślij do lodówki do przechowywania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pomidory są pyszne po zaparzeniu przez co najmniej miesiąc.

z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki (jeden o pojemności 1,5 litra, a drugi 0,3 litra) solonych pomidorów z musztardą.

podawaj takie pomidory do dań mięsnych, ziemniaków itp. 

Ilość soli, cukru i octu można regulować w zależności od preferencji smakowych.

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal / 100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal / 100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Musztarda w proszku - 378   kcal/100g

Podobne przepisy