skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do gotowania pomidorów z musztardą. Lepiej jest wziąć dojrzałe pomidory, bez wad na skórze.
Krok 2:
Przede wszystkim dokładnie umyj słoiki i pokrywki produktem, a następnie dobrze spłucz je pod bieżącą wodą.
Krok 3:
Niektóre źródła piszą, że to wystarczy, ale zawsze wolę sterylizować słoiki. Możesz to zrobić w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.
Krok 4:
Obierz czosnek. Dobrze umyj pomidory, koperek, liście chrzanu i pomidory.
Krok 5:
W miejscach, w których była łodyga, wykonaj kilka nakłuć, aby w przyszłości zachować integralność owocu i piękny apetyczny wygląd.
Krok 6:
Umieść liść chrzanu, ząbki czosnku, liść laurowy i gałązki kopru w czystym, sterylnym słoiku na dnie.
Krok 7:
Następnie wyślij tam pomidory. Tym razem użyłam oprócz pomidorów pomidorków koktajlowych. Na dwa słoiki po 1500 i 300 mililitrów Zajęło mi 800 gramów zwykłych pomidorów i 200 gramów wiśni. W ten sposób słoik wygląda na bardziej wypełniony. Możesz używać tylko dużych pomidorów.
Krok 8:
Przygotuj solankę. Aby to zrobić, wlej wodę do rondla, dodaj sól i cukier. Wyślij na dużym ogniu, po ugotowaniu gotuj przez około minutę, wlej ocet i usuń solankę z ognia.
Krok 9:
Posyp pomidory musztardą w proszku i ziarnami pieprzu.
Krok 10:
Delikatnie i lekko potrząśnij słoikiem, aby musztarda rozprowadziła się na pomidorach.
Krok 11:
Napełnij słoiki wrzącą marynatą. Jeśli słoiki już ostygły w tym momencie, wlej solankę partiami, aby uniknąć pęknięć w szklanym pojemniku.
Krok 12:
Zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami.
Krok 13:
Wyślij półfabrykat pod ciepły koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 14:
Opróżnij schłodzone słoiki do piwnicy lub wyślij do lodówki do przechowywania.
Krok 15:
Pomidory są pyszne po zaparzeniu przez co najmniej miesiąc.
z podanej liczby składników wyszły mi dwa słoiki (jeden o pojemności 1,5 litra, a drugi 0,3 litra) solonych pomidorów z musztardą.
podawaj takie pomidory do dań mięsnych, ziemniaków itp.
Ilość soli, cukru i octu można regulować w zależności od preferencji smakowych.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal / 100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal / 100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Musztarda w proszku - 378 kcal/100g