leszcz wędzony na gorąco w domu

pyszny leszcz wędzony na gorąco DIY. Wykonanie takiej ryby nie będzie trudne, jeśli zastosujesz się do przepisu i masz nawet najprostszą wędzarnię. W końcu tylko gotując wędzonego leszcza w domu, możesz być całkowicie pewien jego świeżości, jakości i smaku.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 82 % 14 g
tłuszcze 18 % 3 g
węglowodany 0 % 0 g
88 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj wszystkie niezbędne składniki do wędzenia leszcza w domu. Najlepiej nadają się do tego świeżo złowione duże ryby. Ponieważ mięso leszcza ma wiele małych kości, a im większa ryba, tym większe są te kości. Ponadto duże ryby mają bardziej soczyste mięso.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przed rozpoczęciem gotowania leszcza przygotuj go prawidłowo. I na początek pozbądź się śluzu na jego łuskach. Aby to zrobić, weź zwykłą grubą sól w dłoń i przeciągnij ją po powierzchni łusek. Wraz z solą będziesz w stanie usunąć śluz, a następnie opłucz rybę pod bieżącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połóż rybę na desce do krojenia, usuń skrzela i wnętrzności. Podczas usuwania wnętrzności bądź bardzo ostrożny. Jeśli rozerwiesz woreczek żółciowy, ryby nie można użyć do gotowania, ponieważ będzie smakować gorzko z powodu rozlanej żółci. Następnie dokładnie spłucz pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przed wędzeniem podgrzej trochę leszcza, aby mięso wyschło i podczas gotowania było wędzone, a nie gotowane we własnym płynie. Aby to zrobić, przełóż kawałek sznurka przez usta i skrzela, zawieś leszcza na około godzinę na świeżym powietrzu. Aby robaki na nim nie siadały, przykryj je gazą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zdejmij z liny i w razie potrzeby posmaruj rybę zwykłym olejem roślinnym. Umożliwi to rybom uzyskanie złotego koloru podczas palenia(jeśli nie palisz). Posolić leszcza w środku i dobrze natrzeć ze wszystkich stron, a następnie posypać solą. Możesz też pieprzyć ryby, ale my tego nie lubimy. Przykryj rybę i umieść w cieniu na 3-5 godzin do solenia. Jeśli zamierzasz wędzić mrożone ryby, po rozmrożeniu będziesz potrzebować około 1 dnia na ich solenie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy leszcz jest solony, przygotuj zrębki do wędzenia. Do tych celów najlepiej nadają się zrębki z Olchy, jabłoni, gruszki i buku. Zrębki drzew iglastych w ogóle nie będą działać, nadadzą gotowej rybie gorzki smak i nieprzyjemny aromat. Opłucz zrębki wodą, ułóż w jednej warstwie i osusz. Jest to konieczne, aby zrębki podczas gotowania paliły, a nie paliły się. Przenieś zrębki na dno wędzarni równą warstwą jednego centymetra i zainstaluj dolny rząd (jeśli taki istnieje).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W dolnym rzędzie Ustaw tacę do zbierania tłuszczu, która kapie podczas gotowania leszcza. Jeśli tak nie jest, możesz użyć formy do pieczenia lub samodzielnie zrobić paletę ze zwykłej folii aluminiowej. Zainstaluj drugi poziom wędzarni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń nadmiar soli z przygotowanego leszcza i umieść na najwyższym poziomie. Podczas wędzenia Dużych Ryb umieść patyki w brzuchu, aby wędzenie odbywało się równomiernie. Zamknij wędzarnię szczelnie pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozpal ogień w grillu, powinien być średniej intensywności i zainstaluj na nim wędzarnię. Wędzić leszcza przez 30 do 40 minut po pojawieniu się dymu z wędzarni. Utrzymuj mały ogień podczas gotowania ryby. Możesz ostrożnie zdjąć pokrywkę 1-2 razy i usunąć kondensację, ponieważ po uderzeniu w rybę daje gorycz.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij wędzarnię z grilla i odstaw na 10-15 minut. Zdejmij pokrywkę i pozwól rybie nieco ostygnąć, w przeciwnym razie skóra pozostanie na ruszcie. Podawaj rybę natychmiast lub całkowicie schłodzoną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Leszcz suszony - 221   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na gorąco - 172   kcal/100g
  • Leszcz gotowany - 126   kcal/100g
  • Leszcz świeży - 105   kcal/100g
  • Leszcz wędzony na zimno - 160   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy