boczek w domu

pyszna zimowa przekąska i składnik innych potraw! Ugotuj boczek w domu - co może być prostszego? Będziesz miał zarówno przekąskę, jak i dodatek do lunchu i świetny sposób na zrobienie kanapek lub innego, bardziej złożonego Dania.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 13 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 4 % 1 g
350 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić domowy bekon? Przygotuj produkty według listy. Część tuszy wieprzowej na boczek powinna być doskonałej jakości-tylko w tym przypadku otrzymasz naprawdę pyszny boczek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź kawałek mostka odpowiedni do gotowania boczku, odetnij z niego część smalcu z warstwami - taki bekon dzisiaj ugotujemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wieprzowinę na części odpowiednie dla Ciebie do solenia. Mam to kwadratowe kawałki. Możesz uczynić je wąskimi i podłużnymi, aby później można je było pokroić w "standardowe" cienkie kawałki boczku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jak solić boczek w domu? Przygotuj mieszankę solenia. Aby to zrobić, weź odpowiednie głębokie i szerokie naczynia. Dodaj do niego grubo zmieloną sól. Obrany czosnek pokroić w płatki lub przepuścić przez prasę. Dodaj czosnek do soli, dodaj przyprawy. Dobrze wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz w przygotowanej mieszance soli zwiń pokrojone kawałki wieprzowiny ze wszystkich stron. Połóż ucisk na mięsie i umieść go w chłodnym miejscu na trzy dni do solenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W ciągu tych trzech dni obróć smalec pod uciskiem kilka razy, aby powstała solanka równomiernie przeniknęła do boczku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po trzech dniach bekon w domu jest gotowy. Spłucz nadmiar soli, zapakuj w plastikową torbę i przechowuj w zamrażarce, odcinając w razie potrzeby talerze lub krojąc na małe kawałki.

bekon w domu to wspaniała przekąska, którą prawie każdy ma zimą. Rzeczywiście, co może być smaczniejszego niż suszony boczek z warstwami, pokrojony na małe kawałki, podczas serwowania parującego talerza barszczu lub kapuśniaka w ostrym mrozie!?

proponowany przepis daje możliwość ugotowania boczku na surowo - jednego z najzdrowszych. Według dietetyków jedna kanapka z takim bekonem codziennie wzmacnia układ odpornościowy! Tutaj spróbuj!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy