skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić domowy bekon? Przygotuj produkty według listy. Część tuszy wieprzowej na boczek powinna być doskonałej jakości-tylko w tym przypadku otrzymasz naprawdę pyszny boczek.
Krok 2:
Weź kawałek mostka odpowiedni do gotowania boczku, odetnij z niego część smalcu z warstwami - taki bekon dzisiaj ugotujemy.
Krok 3:
Pokrój wieprzowinę na części odpowiednie dla Ciebie do solenia. Mam to kwadratowe kawałki. Możesz uczynić je wąskimi i podłużnymi, aby później można je było pokroić w "standardowe" cienkie kawałki boczku.
Krok 4:
Jak solić boczek w domu? Przygotuj mieszankę solenia. Aby to zrobić, weź odpowiednie głębokie i szerokie naczynia. Dodaj do niego grubo zmieloną sól. Obrany czosnek pokroić w płatki lub przepuścić przez prasę. Dodaj czosnek do soli, dodaj przyprawy. Dobrze wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Teraz w przygotowanej mieszance soli zwiń pokrojone kawałki wieprzowiny ze wszystkich stron. Połóż ucisk na mięsie i umieść go w chłodnym miejscu na trzy dni do solenia.
Krok 6:
W ciągu tych trzech dni obróć smalec pod uciskiem kilka razy, aby powstała solanka równomiernie przeniknęła do boczku.
Krok 7:
Po trzech dniach bekon w domu jest gotowy. Spłucz nadmiar soli, zapakuj w plastikową torbę i przechowuj w zamrażarce, odcinając w razie potrzeby talerze lub krojąc na małe kawałki.
bekon w domu to wspaniała przekąska, którą prawie każdy ma zimą. Rzeczywiście, co może być smaczniejszego niż suszony boczek z warstwami, pokrojony na małe kawałki, podczas serwowania parującego talerza barszczu lub kapuśniaka w ostrym mrozie!?
proponowany przepis daje możliwość ugotowania boczku na surowo - jednego z najzdrowszych. Według dietetyków jedna kanapka z takim bekonem codziennie wzmacnia układ odpornościowy! Tutaj spróbuj!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g