skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby ugotować lekko solonego pstrąga w domu, potrzebujesz świeżego pstrąga (lepiej jest wziąć takiego, który przeszedł etap głębokiego zamrażania, w zasadzie taka ryba jest teraz w sprzedaży), soli, cukru, liści laurowych i nasion kopru, groszku ziele angielskie lub czarny pieprz. Możesz posolić każdą czerwoną rybę bez żadnych przypraw-uważa się, że zagłuszają jej własny aromat, możesz wziąć te przyprawy, które kochasz.
Krok 2:
Pstrąg dobrze spłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.
Krok 3:
Przygotuj mieszaninę solenia: połącz sól i cukier w pojemniku luoy.
Krok 4:
Dodaj trochę nasion kopru (możesz kminek, też bardzo dobrze). Wymieszaj luźne składniki mieszanki solenia.
Krok 5:
Dobrze zwiń rybę ze wszystkich stron w słodko-słonej pikantnej mieszance.
Krok 6:
Połóż skórą do dołu na warstwie mieszanki solenia, posyp wierzch i boki oraz brzegi ryby mieszanką.
Krok 7:
Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy.
Krok 8:
Przykryj naczynia z soloną rybą folią i na wierzchu talerzem, na którym umieścisz odpowiedni ładunek. I wyślij do chłodnego miejsca na dzień lub dwa. Wolę dłużej solić, a następnie moczyć ryby w lodowatej wodzie - dzięki tej technologii staje się elastyczna i mocna, można ją pokroić w cienkie plasterki. Jesienią możesz wynieść zamieszkałego pstrąga pod uciskiem na balkon, resztę czasu musisz włożyć do lodówki.
Krok 9:
Po dniu rybę można odwrócić tyłem do góry i ponownie umieścić ładunek. Po upływie czasu rybę należy wyjąć z wydzielonej solanki, dobrze spłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, spróbować - jeśli zasolenie Ci odpowiada, możesz natychmiast podać na stole. Jeśli ryba okaże się słonawa-zależy to od czasu solenia - potrzebuje godziny lub dwóch, aby umieścić ją w lodowatej wodzie.
Krok 10:
A następnie ponownie osusz i pokrój w cienkie plasterki do podania. Jasny, apetyczny, pyszny pstrąg jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g