lekko solony pstrąg

pyszny przepis na pstrąga solonego w domu. Lekko solony pstrąg to wspaniała przekąska na każdym stole - zarówno na wakacje, jak i w dni powszednie. Bardzo wygodnie jest robić z nią kanapki, krojąc je w cienkie Tworzywa sztuczne. Cięcie ryby powinno być dokładnie cienkie - powinno topić się w ustach, przynosząc prawdziwą przyjemność.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 68 % 15 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 23 % 5 g
96 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować lekko solonego pstrąga w domu, potrzebujesz świeżego pstrąga (lepiej jest wziąć takiego, który przeszedł etap głębokiego zamrażania, w zasadzie taka ryba jest teraz w sprzedaży), soli, cukru, liści laurowych i nasion kopru, groszku ziele angielskie lub czarny pieprz. Możesz posolić każdą czerwoną rybę bez żadnych przypraw-uważa się, że zagłuszają jej własny aromat, możesz wziąć te przyprawy, które kochasz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pstrąg dobrze spłucz i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj mieszaninę solenia: połącz sól i cukier w pojemniku luoy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj trochę nasion kopru (możesz kminek, też bardzo dobrze). Wymieszaj luźne składniki mieszanki solenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze zwiń rybę ze wszystkich stron w słodko-słonej pikantnej mieszance.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż skórą do dołu na warstwie mieszanki solenia, posyp wierzch i boki oraz brzegi ryby mieszanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ziarna pieprzu i liść laurowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj naczynia z soloną rybą folią i na wierzchu talerzem, na którym umieścisz odpowiedni ładunek. I wyślij do chłodnego miejsca na dzień lub dwa. Wolę dłużej solić, a następnie moczyć ryby w lodowatej wodzie - dzięki tej technologii staje się elastyczna i mocna, można ją pokroić w cienkie plasterki. Jesienią możesz wynieść zamieszkałego pstrąga pod uciskiem na balkon, resztę czasu musisz włożyć do lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po dniu rybę można odwrócić tyłem do góry i ponownie umieścić ładunek. Po upływie czasu rybę należy wyjąć z wydzielonej solanki, dobrze spłukać pod strumieniem zimnej wody, osuszyć ręcznikiem papierowym, spróbować - jeśli zasolenie Ci odpowiada, możesz natychmiast podać na stole. Jeśli ryba okaże się słonawa-zależy to od czasu solenia - potrzebuje godziny lub dwóch, aby umieścić ją w lodowatej wodzie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    A następnie ponownie osusz i pokrój w cienkie plasterki do podania. Jasny, apetyczny, pyszny pstrąg jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pstrąg - 97   kcal/100g
  • Pstrąg wędzony - 132   kcal/100g
  • Pstrąg gotowany - 89   kcal/100g
  • Pstrąg lekko solony - 186   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy