skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Istnieje wiele różnych przepisów na przygotowanie kapusty na zimę: solenie, marynowanie i kiszenie. Jednym z łatwych sposobów jest szybkie solenie. Główka białej kapusty późnej odmiany jest czyszczona z górnych suchych liści, wycinana jest łodyga, kapusta jest cienko siekana nożem lub wcierana na tarce.
Krok 2:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj nożem. Czosnek kroimy w plasterki i małe kostki.
Krok 3:
Warzywa wkładamy do głębokiej miski i myjemy czystymi rękami, aby wypuściły sok. Wcześniej musisz wysterylizować pojemnik do solenia kapusty, umyć szklane słoiki roztworem sody i wysterylizować w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.
Krok 4:
Mieszankę warzywną szczelnie wkładamy do słoików, ubijając każdą warstwę krojenia łyżką lub tłuczkiem. Napełniamy słoiki do wieszaków. Przygotowujemy solankę. Wlej gorącą wodę do rondla, dodaj cukier i sól, rozpuść, zagotuj, włóż liść laurowy, wlej ocet stołowy. Pozwól solance się zagotować.
Krok 5:
Wlej kapustę do słoików wrzącą solanką. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Następnie słoik jest hermetycznie zamknięty i przechowywany w lodówce lub innym chłodnym miejscu. W solance w chłodnym miejscu kapusta będzie przechowywana przez dość długi czas. Zimą pozostaje go uzupełnić drobno posiekaną cebulą, doprawić olejem roślinnym i uzyskać pyszną sałatkę. Smacznego!
solona kapusta jest bardzo zdrowa, więc nawet lekarze zalecają jej spożywanie jesienią i zimą. Jest bogaty w witaminę C, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i jest dobrym środkiem zapobiegawczym przeciwko przeziębieniom. Zawiera potas, który jest niezbędny do poprawy układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego, nerek. Jednak w przypadku tego produktu należy uważać na tych, którzy nie są zachęcani do włączania do menu żywności zawierającej znaczną ilość soli, ponieważ w takim produkcie nie ma jej mało.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g