kapusta w słoiku w solance na zimę

Prosta, pyszna przekąska z białej kapusty na zimę! Solona kapusta jest jednym z popularnych preparatów na zimę. Po pierwsze, kapusta jest tanim warzywem, a po drugie okazuje się bardzo smaczną sałatką, którą można podać jako niezależne danie lub doskonały dodatek do gorącego przystawki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
28 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Istnieje wiele różnych przepisów na przygotowanie kapusty na zimę: solenie, marynowanie i kiszenie. Jednym z łatwych sposobów jest szybkie solenie. Główka białej kapusty późnej odmiany jest czyszczona z górnych suchych liści, wycinana jest łodyga, kapusta jest cienko siekana nożem lub wcierana na tarce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj nożem. Czosnek kroimy w plasterki i małe kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Warzywa wkładamy do głębokiej miski i myjemy czystymi rękami, aby wypuściły sok. Wcześniej musisz wysterylizować pojemnik do solenia kapusty, umyć szklane słoiki roztworem sody i wysterylizować w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszankę warzywną szczelnie wkładamy do słoików, ubijając każdą warstwę krojenia łyżką lub tłuczkiem. Napełniamy słoiki do wieszaków. Przygotowujemy solankę. Wlej gorącą wodę do rondla, dodaj cukier i sól, rozpuść, zagotuj, włóż liść laurowy, wlej ocet stołowy. Pozwól solance się zagotować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kapustę do słoików wrzącą solanką. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw w temperaturze pokojowej na kilka godzin. Następnie słoik jest hermetycznie zamknięty i przechowywany w lodówce lub innym chłodnym miejscu. W solance w chłodnym miejscu kapusta będzie przechowywana przez dość długi czas. Zimą pozostaje go uzupełnić drobno posiekaną cebulą, doprawić olejem roślinnym i uzyskać pyszną sałatkę. Smacznego!

solona kapusta jest bardzo zdrowa, więc nawet lekarze zalecają jej spożywanie jesienią i zimą. Jest bogaty w witaminę C, dzięki czemu wzmacnia układ odpornościowy i jest dobrym środkiem zapobiegawczym przeciwko przeziębieniom. Zawiera potas, który jest niezbędny do poprawy układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego, nerek. Jednak w przypadku tego produktu należy uważać na tych, którzy nie są zachęcani do włączania do menu żywności zawierającej znaczną ilość soli, ponieważ w takim produkcie nie ma jej mało.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy