lekko solone ogórki instant w garnku

chrupiące, apetyczne, gotowe w 2 godziny-objadanie się! Lekko solone ogórki w garnku gotują się tak szybko, że można je podawać tego samego dnia. Korniszony i gładkie odmiany szklarniowe o różnych rozmiarach nadają się do takiego solenia-ogórki są delikatne, pachnące, chrupiące!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 2 g
11 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko zrobić lekko solone ogórki na patelni? Przygotuj produkty według listy. Spróbuj wybrać ogórki tego samego rozmiaru, z niezbyt twardą skórką. Ogórki, paprykę, chrzan i zioła umyć i osuszyć. Obierz czosnek i pokrój na pół.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj solankę. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu, wrzuć do niej sól, cukier i ziarna pieprzu. Z ogórków odetnij końcówki na obu końcach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź naczynia, w których posolisz ogórki. Mam tę patelnię. Połóż warstwę koperku i pietruszki na dnie tego naczynia, ząbki czosnku pokrojone na pół, korzeń chrzanu pokrojony w plasterki lub pierścienie, połóż ostrą paprykę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść przygotowane ogórki na patelni na ziołach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj ogórki kolejną warstwą zieleni na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zalej ogórki gorącą lub ciepłą solanką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uciskaj ogórki, aby były całkowicie zanurzone w solance. Pozostaw warzywa na jeden dzień w chłodnym miejscu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnego dnia chrupiące lekko solone ogórki są gotowe! Jeśli chcesz je zdobyć wcześnie, pokrój je na mniejsze, robię to częściowo, pokrój kilka kawałków w poprzek i możesz jeść przez półtorej godziny lub dwie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj ogórki jako przekąskę do gotowanych ziemniaków, mięsa, chrupnij z przyjemnością! Smacznego!

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy