skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak szybko zrobić lekko solone ogórki na patelni? Przygotuj produkty według listy. Spróbuj wybrać ogórki tego samego rozmiaru, z niezbyt twardą skórką. Ogórki, paprykę, chrzan i zioła umyć i osuszyć. Obierz czosnek i pokrój na pół.
Krok 2:
Przygotuj solankę. Aby to zrobić, zagotuj wodę w rondlu, wrzuć do niej sól, cukier i ziarna pieprzu. Z ogórków odetnij końcówki na obu końcach.
Krok 3:
Weź naczynia, w których posolisz ogórki. Mam tę patelnię. Połóż warstwę koperku i pietruszki na dnie tego naczynia, ząbki czosnku pokrojone na pół, korzeń chrzanu pokrojony w plasterki lub pierścienie, połóż ostrą paprykę.
Krok 4:
Umieść przygotowane ogórki na patelni na ziołach.
Krok 5:
Przykryj ogórki kolejną warstwą zieleni na wierzchu.
Krok 6:
Zalej ogórki gorącą lub ciepłą solanką.
Krok 7:
Uciskaj ogórki, aby były całkowicie zanurzone w solance. Pozostaw warzywa na jeden dzień w chłodnym miejscu.
Krok 8:
Następnego dnia chrupiące lekko solone ogórki są gotowe! Jeśli chcesz je zdobyć wcześnie, pokrój je na mniejsze, robię to częściowo, pokrój kilka kawałków w poprzek i możesz jeść przez półtorej godziny lub dwie.
Krok 9:
Podawaj ogórki jako przekąskę do gotowanych ziemniaków, mięsa, chrupnij z przyjemnością! Smacznego!
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g