Małosolna makrela w domu

Super szybki i niesamowicie łatwy przepis na solenie ryb! Zwykle makrela jest solona przez dwa dni. W tym przepisie ze względu na fakt, że ryba jest cięta na kawałki, czas solenia jest znacznie skrócony - można go jeść po 8 godzinach.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 15-21 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 38 % 6 g
węglowodany 6 % 1 g
89 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie. W przypadku małosolnych ryb biorę minimum przypraw - tylko pieprz i liść laurowy, ale można też dodać kolendrę, goździki, ziele angielskie. Wstępnie rozmrozić rybę. Musisz to zrobić również poprawnie. Nie wolno zanurzać ryb w ciepłej wodzie, jak wielu praktykuje. I nie rozmrażaj go w kuchence mikrofalowej. Najdelikatniejszym rodzajem rozmrażania jest komora chłodnicza. Makrela rozmraża się powoli i delikatnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wypatrosz rybę, w tym celu odetnij brzuch od głowy do ostatniej płetwy. Ostrożnie wyjmij wnętrze. Odetnij głowę i ogon.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój rybę na małe kawałki-około 2 cm grubości. Radzę ciąć rybę, gdy jest jeszcze trochę zamrożona - łatwiej będzie ją pokroić. Ułóż kawałki makreli w słoiku lub pojemniku. Weź pod uwagę, że plastik pochłania zapachy, niech będzie to specjalny pojemnik na ryby.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagotuj wodę do solanki. Dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu i liście laurowe. Wymieszaj solankę łyżką. W gorącej wodzie sól i cukier rozpuszczą się bardzo szybko. Całkowicie ostudzić solankę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij rybę schłodzoną solanką, przykryj. Włóż pojemnik do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ponieważ wszystkie ryby nie zanurzyły się w solance, po 4 godzinach odwróciłem kawałki, aby równomiernie się solały. Po odpowiednim czasie ryby można jeść. Przechowuj pozostałe ryby w solance.

nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.

makrela to nie tylko smaczna, ale także zdrowa ryba. Kochamy ją i często jemy. Dzięki tak szybkim przepisom przestałem kupować gotowe ryby w sklepie, teraz zawsze je solę. Szczególnie podobała mi się szybkość solenia.

bardzo ważne jest, aby wybrać dobrą rybę do solenia. Tusza powinna być gęsta, a skóra błyszcząca. Żółty kolor sugeruje, że ryby były często rozmrażane. Skrzela powinny być czyste, a oczy przezroczyste, a nie mętne.

podczas solenia możesz dodać posiekaną cebulę do ryby - doda to dodatkowego smaku. I możesz marynować cebulę osobno-napełnij ją tą samą solanką, ale dodaj tylko trochę octu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy