skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie. W przypadku małosolnych ryb biorę minimum przypraw - tylko pieprz i liść laurowy, ale można też dodać kolendrę, goździki, ziele angielskie. Wstępnie rozmrozić rybę. Musisz to zrobić również poprawnie. Nie wolno zanurzać ryb w ciepłej wodzie, jak wielu praktykuje. I nie rozmrażaj go w kuchence mikrofalowej. Najdelikatniejszym rodzajem rozmrażania jest komora chłodnicza. Makrela rozmraża się powoli i delikatnie.
Krok 2:
Wypatrosz rybę, w tym celu odetnij brzuch od głowy do ostatniej płetwy. Ostrożnie wyjmij wnętrze. Odetnij głowę i ogon.
Krok 3:
Pokrój rybę na małe kawałki-około 2 cm grubości. Radzę ciąć rybę, gdy jest jeszcze trochę zamrożona - łatwiej będzie ją pokroić. Ułóż kawałki makreli w słoiku lub pojemniku. Weź pod uwagę, że plastik pochłania zapachy, niech będzie to specjalny pojemnik na ryby.
Krok 4:
Zagotuj wodę do solanki. Dodaj sól, cukier, ziarna pieprzu i liście laurowe. Wymieszaj solankę łyżką. W gorącej wodzie sól i cukier rozpuszczą się bardzo szybko. Całkowicie ostudzić solankę.
Krok 5:
Napełnij rybę schłodzoną solanką, przykryj. Włóż pojemnik do lodówki na co najmniej 8 godzin. Ponieważ wszystkie ryby nie zanurzyły się w solance, po 4 godzinach odwróciłem kawałki, aby równomiernie się solały. Po odpowiednim czasie ryby można jeść. Przechowuj pozostałe ryby w solance.
nigdy nie rozmrażaj ryby do końca, jeśli musisz ją wyciąć! Najlepiej umieścić go na dolnej półce lodówki i doprowadzić do lekko rozmrożonego stanu. Wtedy wszelkie manipulacje, od krojenia na steki lub duże kawałki po filetowanie, zakończą się sukcesem. Całkowicie rozmrożona ryba podczas cięcia grozi przekształceniem się w bezkształtną masę.
makrela to nie tylko smaczna, ale także zdrowa ryba. Kochamy ją i często jemy. Dzięki tak szybkim przepisom przestałem kupować gotowe ryby w sklepie, teraz zawsze je solę. Szczególnie podobała mi się szybkość solenia.
bardzo ważne jest, aby wybrać dobrą rybę do solenia. Tusza powinna być gęsta, a skóra błyszcząca. Żółty kolor sugeruje, że ryby były często rozmrażane. Skrzela powinny być czyste, a oczy przezroczyste, a nie mętne.
podczas solenia możesz dodać posiekaną cebulę do ryby - doda to dodatkowego smaku. I możesz marynować cebulę osobno-napełnij ją tą samą solanką, ale dodaj tylko trochę octu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g