skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do solenia ogórków weź wszystko, czego potrzebujesz. Ogórki, sól, liść laurowy, ziarna pieprzu i koperek. Umyj koperek.
Krok 2:
Dokładnie umyj ogórki i odetnij końcówki.
Krok 3:
W słoiku (mam słoik o pojemności półtora litra) wkładamy ziarna pieprzu i liść laurowy.
Krok 4:
Następnie kładziemy koperek również na dnie słoika.
Krok 5:
Wkładamy nasze ogórki do słoika.
Krok 6:
Tak to wygląda u mnie.
Krok 7:
Bierzemy wodę, w której ogórki będą solone, rozpuszczamy w niej sól i gotujemy. Sól należy przyjmować w ilości 1 łyżki stołowej. na 1 litr pojemnika. Mam półtora litrowy słoik, więc wziąłem 1,5 łyżki.l sól. Wlej przegotowaną wodę do butelki i pozostaw do ostygnięcia. Następnie pozostawiamy ogórki solone na 1 dzień w temperaturze pokojowej. I ogórki są gotowe. Następnie przechowujemy ogórki w lodówce.
kto nie lubi pikli? Możesz oczywiście marynować ogórki na zimę za pomocą octu, jak robi to wiele gospodyń domowych. A jeśli chcesz ogórki solone już w sezonie ogórkowym, latem? Wtedy ten prosty przepis będzie musiał być przy okazji.
jeśli chcesz szybko ugotować ogórki, użyj wrzącej wody do solanki i odetnij końcówki z obu stron ogórków.
jeśli masz trochę czasu, możesz wlać zimną wodę i nie odcinać krawędzi ogórków. W tej formie będą solone przez około trzy dni. Ale te zielone warzywa zachowają więcej składników odżywczych.
do klasycznego przepisu potrzebujesz tylko określonych składników.
ale aby urozmaicić smak ogórków, możesz dodać jeszcze inne różne składniki. Może to być czosnek, liście lub korzeń chrzanu, liście wiśni, porzeczki. Istnieją nawet opcje z dodatkiem chili. Cóż, to kto kocha nie tylko słone, ale także ostre.
bardzo ważne jest również, aby wybrać odpowiednie ogórki. Konieczne jest przyjmowanie ogórków małych i tego samego rozmiaru, aby szybko i jednocześnie solone. Ale nie powinny być zbyt małe. Około 10 cm.
przed soleniem możesz również umieścić ogórki w wodzie na godzinę. Więc na pewno okażą się chrupiące.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g