ogórki lekko solone w torebce z czosnkiem i koperkiem

najsmaczniejsze, chrupiące, zdrowe, przepyszne! Lekko solone ogórki w torebce z czosnkiem i koperkiem można gotować w dowolnym momencie, niekoniecznie w sezonie. Świetnie wyglądają na świątecznym stole, dobre jako przystawka na rodzinne obiady i kolacje. I jak pyszne są chrupiące!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować ogórki w torebce z czosnkiem? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć absolutnie dowolne ogórki, nawet duże odmiany, wystarczy je pokroić. Ale najsmaczniejsze lekko solone ogórki uzyskuje się z małych owoców. Gotowałam połowę porcji. Oprócz ziela angielskiego możesz wziąć inne przyprawy i przyprawy. Jeśli latem solisz ogórki, parasole koperkowe są bardzo dobre, dają specjalny aromat.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ogórki dokładnie spłucz pod bieżącą wodą, możesz nawet przetrzeć je szczotką i sodą, aby zmyć cały brud. Odetnij końce ogórków. Jeśli masz małe ogórki, zostaw je bez zmian. Jeśli owoce są duże, pokrój je na ćwiartki lub inną liczbę kawałków. Wybierz czystą, mocną plastikową torbę o odpowiednim rozmiarze. Złóż w nim przygotowane ogórki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Koperek dobrze opłucz pod zimną wodą, a następnie osusz papierem lub zwykłymi ręcznikami. Nadmiar wilgoci w koperku da nadmiar płynu podczas solenia, który nie jest potrzebny. Oderwij gałązki kopru z grubych łodyg. Drobno posiekaj przygotowane warzywa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek, a następnie posiekaj. Wolę grubo kroić czosnek, aby później można go było łatwo usunąć. Jeśli jesteś miłośnikiem czosnku, możesz go posiekać lub przepuścić przez prasę do czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż posiekany koperek i czosnek do ogórków, dodaj sól i cukier, włóż pieprz. Nigdy wcześniej nie wkładałem cukru do lekko solonych ogórków, ale na próżno dodaje specjalnej nuty gotowemu daniu. Zawiąż torbę, pozostawiając w niej dużo powietrza. Potrząśnij nim dobrze z boku na bok, aby wszystkie potrawy się wymieszały.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż paczkę ogórków na talerzu, ponieważ może się uwolnić płyn. Pozostaw torebkę w temperaturze pokojowej na 4 godziny. To wystarczająco dużo czasu, aby uzyskać pyszne, chrupiące, lekko solone ogórki. Gotowe ogórki przechowuj w lodówce, ale nie na długo. Wskazane jest spożywanie ich podczas gotowania.

nasze ulubione ogórki w okresie letnim i nie tylko! Gotuję je zarówno w torbie, jak iw pojemniku z pokrywką. bardzo wygodne i szybkie! Polecam!

warzywa najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy