skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lekko solone ogórki z czosnkiem? Weź wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Dokładnie umyj ogórki i odetnij krawędzie.
Krok 3:
Na dnie słoika (mam półtora litra) kładziemy liść laurowy, ziarna pieprzu oraz czosnek obrany i pokrojony na talerze.
Krok 4:
Następnie włóż umyty koperek wraz z gałązkami.
Krok 5:
Teraz włóż nasze ogórki do słoika. Pożądane jest, aby wszystkie ogórki były tej samej wielkości i niezbyt małe.
Krok 6:
Tak ustawiłem ogórki w słoiku.
Krok 7:
Następnie zagotuj wodę, wymieszaj w niej sól i wlej do butelki z ogórkami. Pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie włóż do lodówki. I nie zapomnij przykryć butelki gazą. Po dniu lekko solone ogórki z czosnkiem będą gotowe.
zwracam uwagę na prosty sposób przygotowania lekko solonych ogórków.
oczywiście istnieją własne niuanse i odmiany.
na przykład, jeśli chcesz, aby ogórki były gotowe w ciągu jednego dnia, musisz odciąć krawędzie i zalać ogórki wrzącą wodą.
jest dłuższa opcja, ale ogórki solą się bardziej równomiernie i zachowają więcej witamin. Tutaj nie trzeba przycinać krawędzi i należy je napełniać zimną wodą. Następnie ogórki będą gotowe za dwa do trzech dni, w zależności od temperatury w kuchni.
podałem w przepisie najprostsze składniki, które każdy ma zawsze w domu. Ale możesz je również zmieniać. Połóż więcej liści chrzanu, gałęzi tarhuna. Ktoś też dodaje goździki. Jeszcze częściej nakładają czapki koperkowe niż zwykły koperek, mają silniejszy aromat.
istnieją przepisy na jeszcze szybsze gotowanie lekko solonych ogórków, ogólnie w 4 godziny. Aby to zrobić, należy je pokroić na 4 części i posolić w torbie, z tego powodu bardzo szybko stają się lekko solone. Ale muszą zwracać dużą uwagę, często Potrząsać.
jeszcze przed gotowaniem możesz pozwolić ogórkom leżeć w wodzie przez 2 godziny. Szybciej się solą, a jednocześnie wyjdą z nich zawarte szkodliwe dodatki.
lekko solone ogórki są pyszne same w sobie. Są również idealne do każdego dania z ziemniaków. Są również częścią popularnych sałatek, takich jak winegret i Olivier.
smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życiowe, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g