gorzkie słone

Czy jesteś prawdziwą gospodynią? A dlaczego jeszcze nie Otworzyłaś tego przepisu?
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 2 g
tłuszcze 20 % 1 g
węglowodany 40 % 2 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 d

nauczyłem się tego kulinarnego przepisu na słone goryczki od mojej babci, co roku je gotuje. Bardzo prosty przepis. Solone gorzkie są dobre do gotowania na zimę. I jest przygotowany w ten sposób: grzyby należy posortować, wyczyścić. Przytnij nogi, pozostawiając jeden centymetr od kapelusza. Czapki należy dobrze umyć. Grzyby przed soleniem należy namoczyć, aby usunąć mleczny sok, a następnie zalać zimną osoloną wodą. Woda powinna zostać zmieniona po 10 godzinach. Czas namaczania grzybów wynosi około dwóch do trzech dni. Ugotowane goryushki wkładamy czapką do słoika z soleniem, posypując solą i układając ząbki czosnku i liście. Na górze powinny znajdować się liście. Konieczne jest umieszczenie na nich gotowanej płóciennej serwetki lub gazy złożonej w trzech warstwach, po czym należy położyć na niej plastikowy lub Drewniany okrąg– ucisk. W razie potrzeby do grzybów należy dodać czteroprocentowy roztwór soli kuchennej, aby warstwa na górze nie wyschła. Grzyby należy przechowywać w temperaturze od dwóch do ośmiu °C. Słone gorzkie będą gotowe do użycia po upływie jednego lub półtora miesiąca. Oto przepis na pyszne i zdrowe jedzenie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Gorzki - 19   kcal/100g

Podobne przepisy