skład / składniki
metoda gotowania
nauczyłem się tego kulinarnego przepisu na słone goryczki od mojej babci, co roku je gotuje. Bardzo prosty przepis. Solone gorzkie są dobre do gotowania na zimę. I jest przygotowany w ten sposób: grzyby należy posortować, wyczyścić. Przytnij nogi, pozostawiając jeden centymetr od kapelusza. Czapki należy dobrze umyć. Grzyby przed soleniem należy namoczyć, aby usunąć mleczny sok, a następnie zalać zimną osoloną wodą. Woda powinna zostać zmieniona po 10 godzinach. Czas namaczania grzybów wynosi około dwóch do trzech dni. Ugotowane goryushki wkładamy czapką do słoika z soleniem, posypując solą i układając ząbki czosnku i liście. Na górze powinny znajdować się liście. Konieczne jest umieszczenie na nich gotowanej płóciennej serwetki lub gazy złożonej w trzech warstwach, po czym należy położyć na niej plastikowy lub Drewniany okrąg– ucisk. W razie potrzeby do grzybów należy dodać czteroprocentowy roztwór soli kuchennej, aby warstwa na górze nie wyschła. Grzyby należy przechowywać w temperaturze od dwóch do ośmiu °C. Słone gorzkie będą gotowe do użycia po upływie jednego lub półtora miesiąca. Oto przepis na pyszne i zdrowe jedzenie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gorzki - 19 kcal/100g