słony Czosnek niedźwiedzi
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
zebrany dziki czosnek należy dokładnie umyć i włożyć do odpowiedniego naczynia (najlepiej w szerokim rondlu).
następnie ugotuj solankę na litrze wody, przecedź ją przez kilka warstw gazy i ostudź.
wlać czosnek niedźwiedzi solanką, położyć okrąg z drewna na wierzchu (mam specjalny), położyć kamień uciskowy lub coś ciężkiego na okręgu.
okresowo sprawdzaj, jak tam jest nasz słony Czosnek niedźwiedzi. Jeśli nagle na powierzchni solanki utworzy się piana,usuń ją łyżką. W tym samym czasie usuń ucisk i spłucz roztworem soli.
po 2 tygodniach dzikiego czosnku należy usunąć w zimne miejsce, lepiej w piwnicy. Możesz przenieść go do słoików i przechowywać w lodówce na dolnych półkach.
następnie ugotuj solankę na litrze wody, przecedź ją przez kilka warstw gazy i ostudź.
wlać czosnek niedźwiedzi solanką, położyć okrąg z drewna na wierzchu (mam specjalny), położyć kamień uciskowy lub coś ciężkiego na okręgu.
okresowo sprawdzaj, jak tam jest nasz słony Czosnek niedźwiedzi. Jeśli nagle na powierzchni solanki utworzy się piana,usuń ją łyżką. W tym samym czasie usuń ucisk i spłucz roztworem soli.
po 2 tygodniach dzikiego czosnku należy usunąć w zimne miejsce, lepiej w piwnicy. Możesz przenieść go do słoików i przechowywać w lodówce na dolnych półkach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czeremcha - 35 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g