słony Czosnek niedźwiedzi

świetny przepis zachowa dla Ciebie dziki czosnek przez cały rok). Na pikle nie bierze się całego dzikiego czosnku-solenie jest dobre z soczystymi sadzonkami lub bardzo młodymi liśćmi. Słony Czosnek niedźwiedzi jest jednym z najbardziej przydatnych domowych preparatów. Zachowuje wiele witamin, więc wiosenna dieta potraw z nim wspiera dobre samopoczucie. Powiem Ci, jak szybko i łatwo solić dziki czosnek.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
17 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 14 D 15 min
zebrany dziki czosnek należy dokładnie umyć i włożyć do odpowiedniego naczynia (najlepiej w szerokim rondlu).

następnie ugotuj solankę na litrze wody, przecedź ją przez kilka warstw gazy i ostudź.

 wlać czosnek niedźwiedzi solanką, położyć okrąg z drewna na wierzchu (mam specjalny), położyć kamień uciskowy lub coś ciężkiego na okręgu.

okresowo sprawdzaj, jak tam jest nasz słony Czosnek niedźwiedzi. Jeśli nagle na powierzchni solanki utworzy się piana,usuń ją łyżką. W tym samym czasie usuń ucisk i spłucz roztworem soli.

po 2 tygodniach dzikiego czosnku należy usunąć w zimne miejsce, lepiej w piwnicy. Możesz przenieść go do słoików i przechowywać w lodówce na dolnych półkach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czeremcha - 35   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy