skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zacznijmy ambasador makreli. Rozmrażamy rybę, a następnie patroszymy ją i odcinamy głowy. Jama brzuszna jest dokładnie oczyszczona z czarnego filmu, to ona nadaje rybom gorycz. Myjemy tusze ryb pod bieżącą wodą. Do solenia bierzemy szeroki i niski kształt, aby ryba zmieściła się w nim w jednej warstwie. Natrzyj makrelę solą i włóż do formy, dodając ziarna pieprzu, goździki i liść laurowy. Przykryj formę talerzem i połóż na niej ładunek. Pozostaw do soli w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po upływie czasu obracamy rybę i solimy przez kolejne 2 dni. Po 4 dniach kroimy makrelę na porcje, posypujemy krążkami cebuli i podlewamy olejem roślinnym. Przechowujemy ryby w lodówce. Gotową makrelę podajemy z gotowanymi ziemniakami, posypanymi posiekanymi ziołami. Dobra jest również słona makrela z zimnym piwem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g