makrela pikantna z goździkami

solona ryba własnymi rękami okazuje się szczególnie smaczna i pachnąca. Za pomocą tego przepisu kulinarnego możesz posolić każdą rybę. Ale wolę makrelę, ponieważ jej soczysty i delikatny miąższ doskonale wchłania aromaty przypraw, przekształcając niezwykły smak.
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 61 % 17 g
tłuszcze 39 % 11 g
węglowodany 0 % 0 g
165 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 D 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.

zacznijmy ambasador makreli. Rozmrażamy rybę, a następnie patroszymy ją i odcinamy głowy. Jama brzuszna jest dokładnie oczyszczona z czarnego filmu, to ona nadaje rybom gorycz. Myjemy tusze ryb pod bieżącą wodą. Do solenia bierzemy szeroki i niski kształt, aby ryba zmieściła się w nim w jednej warstwie. Natrzyj makrelę solą i włóż do formy, dodając ziarna pieprzu, goździki i liść laurowy. Przykryj formę talerzem i połóż na niej ładunek. Pozostaw do soli w temperaturze pokojowej na dwa dni. Po upływie czasu obracamy rybę i solimy przez kolejne 2 dni. Po 4 dniach kroimy makrelę na porcje, posypujemy krążkami cebuli i podlewamy olejem roślinnym. Przechowujemy ryby w lodówce. Gotową makrelę podajemy z gotowanymi ziemniakami, posypanymi posiekanymi ziołami. Dobra jest również słona makrela z zimnym piwem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy