suche solenie ryb na zimę
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
przepis na suche solenie ryb na zimę.
na początek przygotowujemy rybę-czyścimy, odcinamy płetwy, usuwamy wnętrzności.
następnie pocieramy rybę solą, nie tracąc ani jednego kawałka.
Jeśli natkniesz się na dużą rybę, musisz wykonać cięcie wzdłuż grzbietu i umieścić tam sól.
przygotowujemy ciasno powalone pudełko o małym rozmiarze.
w pudełku kładziemy soloną rybę brzuchem do góry.
ułóż ułożone rzędy ryb solą, pieprzem i liściem laurowym.
solenie powinno odbywać się w zimnym, suchym pomieszczeniu.
większość gatunków ryb zasoli się w ciągu około dwóch tygodni.
po upływie terminu ryba jest wyjmowana, myta i suszona w zawieszeniu.
na początek przygotowujemy rybę-czyścimy, odcinamy płetwy, usuwamy wnętrzności.
następnie pocieramy rybę solą, nie tracąc ani jednego kawałka.
Jeśli natkniesz się na dużą rybę, musisz wykonać cięcie wzdłuż grzbietu i umieścić tam sól.
przygotowujemy ciasno powalone pudełko o małym rozmiarze.
w pudełku kładziemy soloną rybę brzuchem do góry.
ułóż ułożone rzędy ryb solą, pieprzem i liściem laurowym.
solenie powinno odbywać się w zimnym, suchym pomieszczeniu.
większość gatunków ryb zasoli się w ciągu około dwóch tygodni.
po upływie terminu ryba jest wyjmowana, myta i suszona w zawieszeniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g