suche solenie ryb na zimę

jeden z najlepszych sposobów na solenie ryb na sucho! Aby zbierać ryby na zimę, należy pamiętać, że ryby o wadze do pół kilograma są zbierane niepatroszone. A do solenia używają takich gatunków ryb, jak leszcz, czerwony ptak, wobla, karp, boleń i wiele innych.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
21 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d
przepis na suche solenie ryb na zimę.
na początek przygotowujemy rybę-czyścimy, odcinamy płetwy, usuwamy wnętrzności.
następnie pocieramy rybę solą, nie tracąc ani jednego kawałka.
Jeśli natkniesz się na dużą rybę, musisz wykonać cięcie wzdłuż grzbietu i umieścić tam sól.
przygotowujemy ciasno powalone pudełko o małym rozmiarze.
w pudełku kładziemy soloną rybę brzuchem do góry.
ułóż ułożone rzędy ryb solą, pieprzem i liściem laurowym.
solenie powinno odbywać się w zimnym, suchym pomieszczeniu.
większość gatunków ryb zasoli się w ciągu około dwóch tygodni.
po upływie terminu ryba jest wyjmowana, myta i suszona w zawieszeniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy