solony smalec czosnkowy domowy przepis

smalec z czosnkiem to obfite i smaczne danie!
laraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 94 % 72 g
węglowodany 3 % 2 g
660 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 d 1 h

opłucz smalec, osusz, pokrój na kawałki. Połóż skórę na desce i wykonaj nacięcia o głębokości 2-3 mm. Pokrój drobno obrany czosnek i wciśnij go w nacięcia. Zrób to samo z dwoma liśćmi laurowymi.
Pozostałe 2 liście laurowe wraz z czarnym pieprzem zmielić na okruchy, wymieszać z kminkiem i solą (2 łyżki stołowe) i posypać smalcem tą mieszanką. Wymieszaj paprykę i pieprz i posyp nimi & nbsp;smalec na wierzchu.
teraz ostrożnie zawiń kawałki smalcu & nbsp;w folię i włóż do lodówki na 2 tygodnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy