solony smalec z czosnkiem domowy przepis
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
opłucz smalec, osusz, pokrój na kawałki. Połóż skórę na desce i wykonaj nacięcia o głębokości 2-3 mm. Pokrój drobno obrany czosnek i wciśnij go w nacięcia. Zrób to samo z dwoma liśćmi laurowymi.
Pozostałe 2 liście laurowe wraz z czarnym pieprzem zmielić na okruchy, wymieszać z kminkiem i solą (2 łyżki stołowe) i posypać smalcem tą mieszanką. Wymieszaj paprykę i pieprz i posyp nimi & nbsp;smalec na wierzchu.
teraz ostrożnie zawiń kawałki smalcu & nbsp;w folię i włóż do lodówki na 2 tygodnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g