skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie solonego lipienia zacznijmy od cięcia. Warto pamiętać, że jest to bardzo delikatna ryba i należy ją czyścić tak ostrożnie, jak to możliwe, aby nie uszkodzić.
oczyść rybę z łusek, wypatrosz, dokładnie spłucz.
ryba będzie solona całymi tuszami, ale skrzela należy wyciąć z głowy. Odfiltrowują wodę i mogą nadać rybom gorycz lub nieprzyjemny zapach podczas solenia.
przygotowane tusze smarujemy grubą solą. Sól brzuszna jest nieco bardziej obfita, a na zewnątrz mniejsza. Lipień, powtarzam, jest bardzo delikatną rybą i ważne jest, aby jej nie solić.
solone ryby wkładamy warstwami do miski i dodatkowo dodajemy głowy na wierzch.
do solenia lipienia ucisk nie jest wymagany, wystarczy przykryć miskę pokrywką i wstawić do lodówki.
po 10-18 godzinach (w zależności od wielkości tusz) ryba jest gotowa.
podawaj słony lipień z gotowanymi na gorąco ziemniakami lub chlebem Borodino z masłem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Lipień - 88 kcal/100g