Lipień słony

znudzony śledziem? Lipień solny! Poznaj przepis-jest pyszny! Od dawna sam solę ryby, czy to banalny śledź, tłusta makrela czy gość z północy - lipień. Dziś chcę wam opowiedzieć właśnie o soleniu lipienia syberyjskiego. Ta ryba ma niezwykle delikatne mięso, a ja jeszcze nie próbowałem ryb smaczniejszych niż słony lipień-po prostu rozpływa się w ustach. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i niezwykle szybkie, ale jest spożywane w "mgnieniu oka".
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 89 % 17 g
tłuszcze 11 % 2 g
węglowodany 0 % 0 g
85 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 18 h 30 min

przygotowanie solonego lipienia zacznijmy od cięcia. Warto pamiętać, że jest to bardzo delikatna ryba i należy ją czyścić tak ostrożnie, jak to możliwe, aby nie uszkodzić.
oczyść rybę z łusek, wypatrosz, dokładnie spłucz.

ryba będzie solona całymi tuszami, ale skrzela należy wyciąć z głowy. Odfiltrowują wodę i mogą nadać rybom gorycz lub nieprzyjemny zapach podczas solenia.

przygotowane tusze smarujemy grubą solą. Sól brzuszna jest nieco bardziej obfita, a na zewnątrz mniejsza. Lipień, powtarzam, jest bardzo delikatną rybą i ważne jest, aby jej nie solić.
solone ryby wkładamy warstwami do miski i dodatkowo dodajemy głowy na wierzch.

do solenia lipienia ucisk nie jest wymagany, wystarczy przykryć miskę pokrywką i wstawić do lodówki.

po 10-18 godzinach (w zależności od wielkości tusz) ryba jest gotowa.

podawaj słony lipień z gotowanymi na gorąco ziemniakami lub chlebem Borodino z masłem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Lipień - 88   kcal/100g

Podobne przepisy