solenie makreli do wędzenia
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
1. Oczyść rybę i odetnij głowy, umyj i osusz.
2. Dodaj wszystkie przyprawy, sól i cukier do wody, zagotuj.
3. Włóż makrelę do wody i gotuj przez 1 minutę.
4. Dodaj ocet i ostudź.
5. Cebulę obrać i pokroić w krążki, dodać do ryby i solanki.
6. Dodaj olej i trzymaj rybę w solance przez 24 godziny, po czym należy ją wysuszyć i przejść bezpośrednio do procesu wędzenia.
udanych eksperymentów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g