solenie makreli do wędzenia

aby wędzona ryba była niesamowicie pyszna! Przed wędzeniem makreli zawsze przygotowuję ją zgodnie z tym przepisem. Wynik przekracza najśmielsze oczekiwania! Okazuje się bardzo smaczny.
Swetlja4okAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 10 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 10 % 2 g
135 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 30 min

1. Oczyść rybę i odetnij głowy, umyj i osusz.
2. Dodaj wszystkie przyprawy, sól i cukier do wody, zagotuj.
3. Włóż makrelę do wody i gotuj przez 1 minutę.
4. Dodaj ocet i ostudź.
5. Cebulę obrać i pokroić w krążki, dodać do ryby i solanki.
6. Dodaj olej i trzymaj rybę w solance przez 24 godziny, po czym należy ją wysuszyć i przejść bezpośrednio do procesu wędzenia.

udanych eksperymentów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy